Ucraina câștigă războiul pe social media. Melodie virală dedicată dronei Bayraktar (VIDEO)

De: Adrian Popa / 02.03.2022, 10:34
Ucraina câștigă războiul pe social media. Melodie virală dedicată dronei Bayraktar (VIDEO)

Drona de producție turcească Bayraktar TB2 s-a dovedit a fi extrem de utilă în apărarea Ucrainei de invadatorii veniți din Rusia. Șeful forțelor aeriene ucrainene, generalul Mykola Oleshchuk, a spus că aeronava a fost „dătătoare de viață” în aceste zile.

TB2, o dronă ieftină și letală, a lovit numeroase obiective militare rusești și a distrus sute de vehicule inamice în acest conflict. Clipurile video filmate de camerele de la bord au ridicat moralul întregii lumii în primele șapte zile de conflict.

„Armata” de pe internet a Ucrainei, foarte eficientă, a publicat recent pe rețelele de socializare o melodie dedicată dronei. Cântecul este acompaniat de presupuse imagini cu lovituri executate de TB2 împotriva rușilor. Unele dintre atacuri au fost deja confirmate de presa internațională.

Bayraktar TB2 costă, în cea mai nouă versiune, 5 milioane de dolari unitatea și poate transporta armament cu o greutate maximă de 150 de kg. Vehiculul aerian poate fi folosit pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, atacarea unor ținte de la sol sau dirijarea tirului artileriei.

Ucraina deține aproximativ 20 de unități TB2, iar primele au fost primite în 2019. Kievul a solicitat Turciei livrarea de urgență a mai multor unități.

Drona poate sta în aer până la 24 de ore, la o altitudine maximă de 7.600 de metri. Aeronava este de obicei controlată de un pilot aflat la sol într-un centru de comandă, dar are și un grad ridicat de autonomie.

Un alt stat din regiune care se pregătește să introducă în serviciul activ dronele „made in Turcia” este Polonia.

Rusia a atacat Ucraina cu aproape 200.000 de militari. Luni, peste 670.000 de refugiați trecuseră granițele în țările vecine, potrivit ONU.

Imaginile publicate pe internet arată faptul că forțele ruse atacă multe zone în care se află populație civilă și care sunt lipsite de obiective militare. Din acest motiv, autoritățile de la Kiev au cerut ca Rusia să fie cercetată pentru crime împotriva umanității.