Ucraina: Ministrul Apararii face apel la calm

Apropo.ro / 24.11.2004, 15:17
Ucraina: Ministrul Apararii face apel la calm
Tensinea persista in Ucraina: ministrul Apararii, Oleksandr Kuzmuk, a facut apel la calm și a dat asigurari ca nu vor fi desfașurate trupe, in ciuda zvonurilor care circula, anunta un comunicat al Ministerului Apararii, citat de BBC. Kuzmuk cere fortelor armate sa își

Tensinea persista in Ucraina: ministrul Apararii, Oleksandr Kuzmuk, a facut apel la calm și a dat asigurari ca nu vor fi desfașurate trupe, in ciuda zvonurilor care circula, anunta un comunicat al Ministerului Apararii, citat de BBC.

Kuzmuk cere fortelor armate sa își îndeplineasca datoria constituționala si spune ca alegerile prezidentiale de duminica au respectat „legea”.

In Ucraina, insa, protestele continua, susținatorii lui Viktor Iușcenko, liderul opoziției ucrainene, intrand, miercuri, în cea de-a treia zi de proteste, la Kiev. Mii de demonstranți s-au strîns iar în fața sediului Președinției ucrainene, unde au fost întîmpinați de forțe de poliție și de camioane care le-au blocat trecerea.

In fața manifestanților, Mikola Tomenko a anuntat ca opoziția nu va purta negocieri cu premierul Viktor Ianukovici sau cu colaboratorii acestuia, desi ieri Iulia Timoșenko spusese ca reprezentanții lui Viktor Iușcenko vor discuta cu reprezentanții puterii pentru a gasi o soluție de ieșire din criza.

Rezultatele oficiale finale ale contestatului scrutin din Ucraina vor fi anunțate, miercuri, la ora locala16.00. Dupa numararea a 99,48% din buletinele de vot, premierul Viktor Ianukovici era cotat cu 49,39% din voturi, clasîndu-se în fața liderului opoziției, Viktor Iușcenko, care se pare ca a obținut 46,71% din voturi.

Statele Unite au adresat un apel autoritaților de la Kiev de a nu anunța oficial rezultatele alegerilor, pîna cînd nu va fi declanșata o investigație completa asupra neregulilor comise în timpul scrutinul, și sa nu foloseasca forța împotriva manifestanților.

Într-un comunicat al Casei Albe se afirma ca „Statele Unite sînt alaturi de poporul ucrainean în aceste momente dificile”.