Ucraina: partizanii lui Iușcenko au petrecut a patra noapte in strada

Apropo.ro / 25.11.2004, 11:36
Ucraina: partizanii lui Iușcenko au petrecut a patra noapte in strada
Aproximativ 3 000 de partizani ai candidatului opoziției la alegerile ucrainene, Viktor Iușcenko, și-au petrecut cea de-a patra noapte în centrul Kievului, în timp ce majoritatea manifestanților au plecat acasa, miercuri seara, pentru a se mobiliza din nou joi dimineața,

Aproximativ 3 000 de partizani ai candidatului opoziției la alegerile ucrainene, Viktor Iușcenko, și-au petrecut cea de-a patra noapte în centrul Kievului, în timp ce majoritatea manifestanților au plecat acasa, miercuri seara, pentru a se mobiliza din nou joi dimineața, relateaza AFP.

Dupa anuntarea de catre Comisia Electorala Centrala a rezultatelor finale ale alegerilor, care il dau pe candidatul puterii, Victor Ianukovici, drept castigator, Iuscenko a lansat, marti seara, seara un apel la greva generala si a avertizat ca tara este in pragul unui razboi civil.

Criza din Ucraina tensioneaza si relatiile externe. Președintele rus, Vladimir Putin, sustinator declarat al lui Victor Ianukovici, este așteptat, joi, la Haga, pentru a participa la summitul Rusia-Uniunea Europeana, insa nu va avea parte de o primire prea calduroasa. Președintele noii Comisii Europene, Jose Manuel Durao Barroso a avertizat ca va exprima „clar și raspicat” dezacordul europenilor fața de desfașurarea alegerilor din Ucraina.

întrevederea are loc în contextul în care Înaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, participant si el la summit, a subliniat ca UE nu va accepta un scrutin „fraudulos” si a facut apel la protagoniștii crizei ucrainene sa identifice „o soluție politica negociata”.