Ucraina: Peste 200.000 de oameni au manifestat împotriva regimului

De: Marian Andrei / 20.01.2014, 14:30
Ucraina: Peste 200.000 de oameni au manifestat împotriva regimului
Poliția a folosit ieri tunuri cu apă și grenade lacrimogene pentru a încerca dispersarea manifestanților care protestau în centrul Kievului față de adoptarea unor noi legi represive.

Această manifestație este cea de-a opta de la începutul protestelor față de președintele Viktor Ianukovici, care a refuzat să semneze un acord de asociere cu UE în favoarea unei apropieri de Rusia și a avut loc în pofida unei decizii judecătorești anunțate miercuri, privind interzicerea oricărei manifestații în centrul Kievului până la 8 martie.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Zeci de manifestanți aveau pe cap caserole, site sau cutii de carton sau purtau măști de carnaval, ca semn al luării în derâdere a noilor legi adoptate la acest sfârșit de săptămână, care sancționează persoanele ce protestează cu măști sau șepci pe cap.

Liderii opoziției, care au luat cuvântul au fost  fluierați de mulțime, care le reproșează că opoziția nu are un plan de acțiune și un lider veritabil.

După manifestație, unii protestatari care încercau să treacă de cordonul realizat de polițiști pentru a merge către Parlament au atacat furgonete ale poliției și uneia dintre ele i-au dat foc.

Ei au aruncat cu cocteiluri Molotov în forțele de ordine, care au răspus folosind gaze lacrimogene și bastoanele din dotare.

Cel puțin două persoane au fost rănite în confruntări, dintre care una a fost lovită de o grenadă asurzitoare în picioare, iar alta de un proiectil în cap, potrivit corespondentului AFP.

Noile legi adoptate de Ucraina introduc sau intensifică sancțiunile împotriva manifestanților și obligă organizațiile neguvernamentale care beneficiază de finanțare occidentală să se înregistreze ca „agenți străini”, ca în Rusia.