UE a aprobat acordul privind transferul de date catre Statele Unite

Apropo.ro / 23.07.2007, 14:20
UE a aprobat acordul privind transferul de date catre Statele Unite
Ministrii comunitari de Externe au aprobat definitiv, luni, noul acord încheiat cu Statele Unite privind transferul de informatii private despre pasagerii curselor aeriene transatlantice în cadrul luptei împotriva terorismului, relateaza AFP. Acordul va facilita pentru autoritatile

Ministrii comunitari de Externe au aprobat definitiv, luni, noul acord încheiat cu Statele Unite privind transferul de informatii private despre pasagerii curselor aeriene transatlantice în cadrul luptei împotriva terorismului, relateaza AFP.

Acordul va facilita pentru autoritatile americane accesul la 19 categorii de informatii furnizate de catre pasageri companiilor aeriene în momentul achzitionarii biletului, printre care adresa, numarul de telefon sau cel al cartii de credit si traseul stabilit de acestia.

Autoritatile americane, care au cerut UE accesul la astfel de informatii începând cu anul 2003, pot sa pastreze aceste informatii într-o baza de date (denumita PNR, baza de date cu numele pasagerilor) pentru o perioada de 15 ani iar Departamentul pentru Securitate Inetrna poate transfera aceste date si altor agentii care opereaza în domeniul luptei împotriva terorismului si crimei organizate.

Acordul, care va intra în vigoare la 1 august, va înlocui un altul interimar încheiat în octombrie si adoptat dupa ce Curtea Europeana de Justitie a respins un prim text care reglementa transferul de informatii confidentiale între UE si Statele Unite.

Mediafax