UE a evaluat mecanismul de monitorizare a României si Bulgariei

Apropo.ro / 24.07.2007, 14:26
UE a evaluat mecanismul de monitorizare a României si Bulgariei
Ministrii de Externe ai statelor Uniunii Europene, reuniti luni la Bruxelles, au evaluat mecanismul de monitorizare a reformelor din domeniul justitiei si agriculturii, implementate de România si Bulgaria, relateaza portalul EUexpands. "Subliniind angajamentul Bulgariei si României

Ministrii de Externe ai statelor Uniunii Europene, reuniti luni la Bruxelles, au evaluat mecanismul de monitorizare a reformelor din domeniul justitiei si agriculturii, implementate de România si Bulgaria, relateaza portalul EUexpands.

„Subliniind angajamentul Bulgariei si României de a rezolva pe deplin toate problemele ramase, Consiliul încurajeaza cele doua state membre sa continue eforturile în acest sens si sa prezinte planuri de actiuni, asa cum precizeaza rapoartele, pentru implementarea masurilor necesare”, se arata în documentul final al reuniunii ministrilor.

Ministrii au apreciat ca mecanismul de cooperare si verificare „functioneaza bine si contribuie pozitiv la rezultatele obtinute pâna în prezent”. România si Bulgaria sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care fac obiectul unei supravegheri stricte din partea Comisiei Europene, pe tema reformelor.

Bucurestiul si Sofia au fost primite în blocul comunitar în baza promisiunilor ca îsi vor actualiza si consolida sistemul judiciar si capacitatea administrativa de a absorbi fondurile pentru agricultura. Aceste angajamente vor fi verificate regulat de Bruxelles, în baza rapoartelor prezentate de cele doua tari si a controalelor efectuate de oficialii europeni.

Urmatorul raport de evaluare va face referire la agricultura si va fi publicat în noiembrie. În cazul în care una sau ambele tari nu arata ca au capacitatea de a administra fondurile europene, acestea ar putea fi reduse cu 25 de procente.

De asemenea, România si Bulgaria trebuie sa prezinte anul viitor rapoarte referitoare la reforma justitiei si lupta împotriva coruptiei, iar evaluarea oficialilor de la Bruxelles este prevazuta pentru iunie 2008.

„Consiliul sustine Comisia în activitatea importanta pe care o are de realizat si asteapta urmatoarele rapoarte ale sale”, adauga documentul final al reuniunii ministrilor.

Mediafax