UE evită discuțiile pe tema integrarii Moldovei

Apropo.ro / 04.09.2007, 09:12
UE evită discuțiile pe tema integrarii Moldovei
Republica Moldova este nemulțumită de faptul că, deși a declarat integrarea europeană drept prioritate a politicii sale, UE evită discuțiile pe această temă cu Chișinăul, relatează Reuters. Aflat la Bruxelles, la prima întâlnire

Republica Moldova este nemulțumită de faptul că, deși a declarat integrarea europeană drept prioritate a politicii sale, UE evită discuțiile pe această temă cu Chișinăul, relatează Reuters.

Aflat la Bruxelles, la prima întâlnire la nivel înalt dintre UE și statele vecine, vicepremierul moldovean Andrei Stratan a apreciat că, deși propunerile formulate în decembrie de Comisia Europeană privind Politica europeană de vecinătate reprezintă un pas înainte, acestea nu răspund încă așteptărilor Chișinăului.

„Cu toate că Moldova a declarat de ani de zile că integrarea europeană reprezintă o prioritate (…), în tot acest timp UE a evitat discuțiile pe acest subiect cu Moldova”, a spus el.

Rolul Politicii de vecinătate (ENP) și legătura acesteia cu eventuala aderare a statelor vecine la UE a constituit un subiect de dispută în cursul întâlnirii, Marea Britanie, Polonia și statele baltice apreciind că nu trebuie împiedicată aderarea nici unui stat care îndeplinește criteriile europene, în timp ce Germania consideră că între ENP și extinderea UE nu există nici o legătură. Prezent la reuniune, ministrul polonez de Externe, Anna Fotyga, a afirmat că aderarea trebuie să rămână o opțiune pentru unele țări, făcând o referire directă la „Ucraina și probabil Moldova”.