UE interzice refolosirea borcanelor de gem

De: Marian Andrei / 09.10.2012, 10:05
UE interzice refolosirea borcanelor de gem
O directivă a Uniunii Europene care prevede amendarea producătorilor de gem pentru comercializarea de produse alimentare în borcane refolosite a declanșat nemulțumire și revoltă în Marea Britanie.

Nemulțumirile au apărut atunci când consiliul Bisericii din Anglia a avertizat enoriașii că refolosirea borcanelor încalcă legile de sănătate ale Uniunii Europene, aceasta putând să ducă la amenzi de 5.000 de lire sau chiar la detenție. 

Într-o scrisoare intitulată „Nu este vorba despre o glumă„, Serviciul Bisericii de Consiliere pe Legislație a spus că, în urma atenționării de la Agenția de Standarde în Alimentație, membrii nu au voie „să facă gem, să îl pună în borcane refolosite și să îl vândă sau chiar să îl dea gratuit la un eveniment public”.

Legislația UE a interzis refolosirea recipientelor de acest fel în afara cazurilor în care sunt special făcute cu acest scop, însă lovește puternic în festivalurile de vară, târgurilor organizate de biserici și alte evenimente de strângere de fonduri, la care se pun în vanzare conserve și condimente de casă.