UE ne cere sa scumpim gazele in 2008 cu 70%

Apropo.ro / 17.01.2008, 10:03
UE ne cere sa scumpim gazele in 2008 cu 70%
Alinierea pretului gazelor din productia interna la cel de pe piata europeana trebuia facuta treptat, dar autoritatile au facut foarte putin in acest sens

Comisia Europeana cere Romaniei sa majoreze cu aproape 70% pretul la gazele naturale. Este vorba de alinierea pretului gazelor din productia interna la cel de pe piata europeana.

Aceasta aliniere trebuia facuta treptat, din momentul incheierii negocierilor de aderare la UE pana in 2008, dar, de doi ani de zile, autoritatile romane au facut foarte putin in acest sens. Din aceasta cauza, socul majorarii pretului pe piata romaneasca va fi foarte mare. Astfel, in 2008, pretul productiei interne este de 180 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce pe piata europeana pretul mediu este undeva in jurul valorii de 300 de dolari mia de metri cubi. Bruxelles-ul sustine ca in Romania se practica preturi de productie joase si ca un producator european nu poate concura cu succes pe piata autohtona.

Daca Romania va da curs solicitarii UE, in mai putin de 12 luni, cei doi producatori de gaze, Petrom, companie controlata de austriecii de la OMV, si Romgaz, detinuta de statul roman, ar trebui sa urce pretul cu 120 de dolari mia de metri cubi, ceea ce inseamna o crestere de aproape 70%.