UE revine la normalitate?

De: Marian Andrei / 01.07.2009, 13:00
UE revine la normalitate?
UE abroga de azi standardele privind forma si dimensiunile pentru fructe si legume

Incepand de azi UE abroga standardele privind forma si dimensiunile pentru 26 de tipuri de fructe si legume, care au dat mari batai de cap producatorilor si comerciantilor.

Potrivit CE, standardele de comercializare vor ramane in vigoare pentru 10 tipuri de fructe si legume, printre care merele, capsunile si rosiile. Chiar si in cazul acestor categorii de fructe si legume, statele membre pot autoriza magazinele sa vanda produse care nu respecta standardele, atat timp cat etichetarea lor permite deosebirea de categoriile "extra", "I" si "II".

"Ziua de 1 iulie marcheaza intoarcerea pe tarabe a castravetilor curbati si a morcovilor nodurosi", a declarat Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

"Vorbind mai serios, este un exemplu concret al eforturilor noastre de reducere a birocratiei inutile. Nu este nevoie ca astfel de chestiuni sa fie reglementate la nivelul UE. Este mult mai bine ca ele sa fie lasate la latitudinea operatorilor de pe piata. Datorita acestor schimbari, consumatorii vor avea posibilitatea de a alege dintr-o gama de produse cat mai larga cu putinta. Nu are sens sa aruncam produse perfect consumabile doar pentru ca nu au dimensiunea si forma corecta", a mai spus ea.

Citeste mai mult despre abrogarea standardelor UE privind forma si dimensiunile fructelor si legumelor, la Mediafax.

Â