UE s-a răzgândit: nu mai crește taxa pentru motorină

De: Marian Andrei / 25.04.2012, 14:00
UE s-a răzgândit: nu mai crește taxa pentru motorină
Parlamentul European ne "amenința", anul trecut, că va crește accizele la combustibilul diesel, ceea ce ar fi condus la creșterea prețului motorinei la aproape 2 euro/litru. Iată, însă, că parlamentarii europeni au amânat luarea unei decizii, ba chiar există motive serioase pentru a nu crește taxele la diesel.

Un recent raport arată că mărirea accizei la motorină ar duce la scăderea vânzărilor de mașini diesel cu 20%, ceea ce ar afecta drastic industria auto, în condițiile în care în Europa mai mult de 50% dintre mașini au motoare diesel, iar cei mai mulți constructori au investit masiv pentru alinierea dieselurilor cu normele drastice de poluare.

Unul dintre principalele argumente ar fi creșterea implicită a procentului de mașini pe benzină, ceea ce ar însemna o creștere a emisiilor de CO2 cu 4 g/km, deci obiectivele UE de reducere a poluării nu ar mai fi atinse.

Pentru moment, UE lucrează la un proiect de lege prin care țările membre să poată decide independent politica pe care s-o aplice în domeniul carburanților – de exemplu, reducerea sau chiar suprimarea taxelor pentru motorină în domeniul agriculturii, în paralel cu stimularea clienților pentru a cumpăra mașini electrice sau hibride plug-in, atât prin bonusuri guvernamentale, cât și prin eliminarea taxelor pe curentul electric consumat.

Citește mai mult despre politica UE de taxare a carburanților, pe promotor.ro.