UE va amana o solutie privind statutul Kosovo

Apropo.ro / 13.12.2007, 11:45
UE va amana o solutie privind statutul Kosovo
O solutie privind statutul final al Kosovo va fi amanata pana la inceputul primaverii, a declarat comisarul pentru Extindere, Olli Rehn.

O solutie privind statutul final al provinciei Kosovo va fi amanata pana la inceputul primaverii, a declarat joi comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, la o zi dupa ce Serbia a stabilit organizarea alegerilor prezidentiale pentru 20 ianuarie, relateaza Reuters.

Declaratia comisarului european este cel mai clar indiciu pana in prezent conform caruia UE va amana orice decizie pana dupa alegerile din Serbia.

"Solutia finala pentru Kosovo va fi amanata pana la inceputul primaverii", a declarat Rehn pentru cotidianul finlandez Uutispaiva Demari. "O solutie trebuie gasita. Actuala situatie nu este de mentinut", a adaugat el.

Ministrii de Externe din statele UE urmeaza sa participe la o reuniune importanta in Slovenia, la 28 si 29 martie 2008.

Majoritatea albaneza din Kosovo cere independenta, insa Belgradul se opune, acceptand doar o autonomie vasta.

Alegerile sarbe vor determina daca reformatorul liberal proeuropean Boris Tadici este reales sau daca puterea trece in mainile partidului nationalist Radical, al carui lider este judecat de Tribunalul ONU de la Haga pentru crime de razboi.

Rehn nu a oferit o explicatie pentru aceasta amanare, fata de calendarul initial al Occidentului care prevede independenta sub supraveghere a Kosovo, dupa esecul eforturilor internationale de mediere incheiate la 10 decembrie.

Â