UE vrea sa evite diviziunile pe tema Kosovo

Apropo.ro / 23.07.2007, 15:23
UE vrea sa evite diviziunile pe tema Kosovo
Mai multi ministri europeni ai Afacerilor Externe si-au exprimat dorinta de a evita diviziunile pe tema Kosovo, dupa esecul în cadrul ONU al eforturilor menite sa duca la o rezolutie privind statutul provinciei separatiste sârbe, transmite AFP. "Mentinerea unitatii Uniunii Europene

Mai multi ministri europeni ai Afacerilor Externe si-au exprimat dorinta de a evita diviziunile pe tema Kosovo, dupa esecul în cadrul ONU al eforturilor menite sa duca la o rezolutie privind statutul provinciei separatiste sârbe, transmite AFP.

„Mentinerea unitatii Uniunii Europene este primordiala pentru credibilitatea noastra în Balcani si în alte parti”, a declarat ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, la sosirea la o reuniune cu omologii sai, în cadrul careia este prevazuta o discutie ampla pe tema viitorului Kosovo.

Este „important sa fim clari cu privire la nevoia unei conduceri puternice si a unei unitati strânse a Europei în acest domeniu”, a apreciat la rândul sau noul ministru britanic de Externe, David Miliband.

Bildt le-a cerut celor 27 de state UE sa mentina spiritul „deschis” înaintea noilor negocieri între sârbi si liderii din Kosovo, care trebuie sa se desfasoare timp de patru luni, dar nu sub egida mediatorului ONU Martti Ahtisaari, ci a Grupului de contact pe tema Kosovo, care reuneste Rusia, Statele Unite, Italia, Marea Britanie, Franta si Germania.

Desi europenii si americanii considera ca nu exista alta solutie pe termen lung decât independenta Kosovo – respinsa pâna în prezent de sârbi si de rusi – „modul în care se ajunge acolo este de asemenea extrem de important”, în opinia lui Bildt.

Mediafax