UEFA si FIFA anunta dizolvarea G14

Apropo.ro / 16.01.2008, 09:50
UEFA si FIFA anunta dizolvarea G14
FIFA, UEFA si "unele dintre cele mai puternice cluburi europene de fotbal" au semnat o declaratie de intentie care va conduce la dizolvarea G14

FIFA, UEFA si "unele dintre cele mai puternice cluburi europene de fotbal" au anuntat, marti, semnarea unei declaratii de intentie care marcheaza inceputul unor noi relatii si care va conduce la dizolvarea G14 si retragerea plangerilor facute la tribunal de aceasta organizatie.

Forumul european al cluburilor va deveni, asa cum era prevazut, Asociatia europeana a cluburilor. "Un protocol de acord va fi semnat oficial cu UEFA si va fi urmat de dizolvarea G-14 si de retragerea plangerilor depuse la tribunal", explica FIFA si UEFA intr-un comunicat comun.

Printre alte actiuni, "UEFA si FIFA trebuie sa se angajeze pe diverse planuri, cum ar fi sa verse contributii financiare pentru participarea jucatorilor la Campionatul European si la Cupa Mondiala, sub rezerva acceptarii acestor sume de organele competente ale celor doua institutii".

Presedintele FIFA, Joseph Blatter, a apreciat drept "istorica" intalnirea de marti, de la Zurich, de la sediul FIFA, dintre reprezentantii institutiilor fotbalului international si a celor mai mari cluburi din Europa. "Ceva extraordinar s-a intamplat azi. Cluburile, care sunt celulele de baza ale sportului nostru si indispensabile perenitatii lui, se vor putea integra in sfarsit in organizarea piramidala a fotbalului mondial. Declaratia de intentie redactata azi reprezinta un nou elan pentru fotbal, fiind fructul luarii in considerare a aspiratiilor legitime ale cluburilor, de a accede la sfera decizionala a fotbalului international", a declarat Blatter.

Presedintele UEFA, Michel Platini, a mentionat ca "solicitarea cluburilor de a fi ascultate si asociate este legitima". "Declaratia de intentie pe care am semnat-o azi nu este un demers politic, ci unul logic", a subliniat Platini.

Vorbind in numele cluburilor, presedintele gruparii FC Barcelona, Joan Laporta, a declarat ca "prietenia si increderea sunt la baza fotbalului". "Felicit presedintele UEFA pentru ca a facut schimbarile pe care s-a angajat ca le va opera cand a preluat functia. Este o victorie pentru noi toti", a afirmat Laporta.

Cu ocazia unei reuniuni a Forumului european al cluburilor, programata in 21 ianuarie, UEFA va propune cluburilor europene crearea unei noi structuri care sa le reprezinte interesele. Aceasta viitoare Asociatie europeana a cluburilor va fi formata din "peste o suta de grupari din intreaga Europa si fiecare din cele 53 de asociatii membre ale UEFA va fi reprezentata". "Aceasta institutie noua va fi independenta, dar recunoscuta de UEFA prin acest acord, semnat la Zurich", au precizat FIFA si UEFA intr-un comunicat.

G14 este o organizatie de lobbying a celor mai puternice, importante, influente si bogate cluburi profesioniste de fotbal din Europa. G14 a fost infiintata in 2000 de 14 cluburi (Real Madrid, AC Milan, FC Liverpool, FC Barcelona, Bayern Munchen, Ajax Amsterdam, Juventus Torino, Inter Milano, Manchester United, FC Porto, PSV Eindhoven, Borussia Dortmund, Olympique Marseille si PSG). In 2002, membrilor fondatori li s-au mai adaugat alte patru cluburi, Valencia, Bayer Leverkusen, Arsenal si Olympique Lyon. In septembrie 2007 se anuntase ca G14 isi va extinde la 40 numarul de membri, printre cluburile care urmau sa se alature organizatiei numarandu-se si Steaua Bucuresti, dar, in cele din urma, aceasta initiativa a fost amanata. Misiunea G14 era sa apere interesele cluburilor afiliate in fata UEFA, FIFA si a sponsorilor.