Uite înghețul (cercetătorii britanici) – Nu e înghețul (NASA)

De: Marian Andrei / 27.01.2014, 14:00
Uite înghețul (cercetătorii britanici) - Nu e înghețul (NASA)
Cercetătorii britanici avertizează că activitatea solară este la cel mai mic nivel din ultimii 100 de ani și că va urma o scodere a temperaturii globale, în timp ce experții NASA îi contrazic.

 

Potrivit acestora, sunt întrunite aceleași condiții ca în 1645, atunci când a temperaturile au fost extrem de scăzute și a avut loc ceea ce a fost descrisă drept o mini epocă glaciară.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Cel mai important indiciu este dat de numărul redus de pete solare, în timp ce exploziile solare puternice au fost foarte rare, în ciuda avertismentelor NASA.

Potrivit fizicianului Richard Harrison de la  Rutherford Appleton Laboratory, astronomii urmărsc de sute de ani activitatea Soarelui, existând evidențe clare despre numărul petelor solare care, în acest moment se află la un minim istoric, ceea ce va conduce, cu o probabilitate de 20%, la scăderi accentuate ale temperaturilor.

De aceeași părere este și Lucie Green de la University College London,  care avertizează că suntem în faza premergătoare unui nou Maunder Minimum (perioadă de referință pentru fizicienii britanici, localizată între anii 1645 și 1715, caracterizată de temperaturi foarte scăzute, persistența pe aproape tot timpul anului a zăpezilor și înghețarea Tamisei – eveniment extrem de rar).

De partea cealaltă a oceanului Atlantic, specialiștii de la NASA atenționează că „ceva neașteptat se întâmplă cu Soarele” și, în ciuda observațiilor care îi contrazic, susțin că acest an va fi unul cu activitate solară maximă.