Ultima generaţie de crainice TV

De: Cătălina Matei / 31.05.2016, 10:00
Ultima generaţie de crainice TV
În anii comunismului, dar şi imediat după Revoluţie, crainicele de la TVR erau adevărate vedete. Chiar dacă nu aveau PR şi stilist personal, tinerele care anunţau programul TV şi prezentau diferite rubrici erau invidiate de toată lumea. Deşi postul s-a desfiinţat în 1998, ultima generaţie de crainice de la TVR încă este prezentă în showbiz.

Carmen Movileanu: „Am urât prompterul!”


Timp de aproape 10 ani, Carmen Movileanu a ocupat postul de crainică la TVR. Prima sa apariţie pe micul ecran, în direct, a fost alături de Sanda Ţăranu, una dintre cele mai cunoscute crainice a Televiziunii publice. „Prompterul a ajuns în studiourile crainicelor prin ’96-’97. Vorbeam liber. Eu niciodată nu am putut să memorez textele. Îmi schiţam câteva idei, pe care le dezvoltam mult mai bine în direct decât dacă le concepeam înainte. Când a apărut prompterul, l-am urât şi… nu l-am folosit dacât foarte rar”, îşi aminteşte Carmen, care acum este producător în TVR.

 

Iuliana Marciuc – Fără emoţii la primul „live”

A intrat în TVR în 1990 şi, la fel ca celelalte colege ale sale, Iuliana îşi alegea singură vestimentaţia cu care apărea la televizor. Cât despre primul său „live”, actuala prezentatoare a emisiunii „Destin ca-n filme” de la TVR 2 îşi aminteşte: „Am intrat pe post, pe TVR 1, împreună cu colega mea Cristiana Bota. Eu nu aveam deloc emoţii, poate şi din puţină inconştienţă, iar Cristiana, deşi cu state vechi, tremura toată. Pentru mine. Am plecat apoi spre casă cu autobuzul 331 şi mă tot uitam în stânga şi-n dreapta, să văd dacă ma recunosc cei din maşină, că doar fusesem la televizor… A doua zi, cineva m-a recunoscut şi mi-a oferit o floare şi un zâmbet. Nici nu vă puteţi imagina ce mare bucurie mi-a facut!”.

 

Corina Dănilă – Improvizaţii vestimentare

A intrat în TVR în septembrie 1994 şi, timp de doi ani, Corina Dănilă a ocupat postul de crainică. „În prima zi de prezentare, am dat legătura la un meci de fotbal în transmisiune directă de la Craiova, pe TVR 2. Visam la un prompter… De cele mai multe ori, anunţurile pe care le făceam noi erau , alergam pe culoare să le luăm de la Programe sau ni le aducea (Stoica Meteleanu), ne aşezam la pupitru şi le citeam . Colega mea Cristiana Bota m-a învăţat cum să confecţionez guleraşe din hârtie, pe care le aplicam pe diverse bluze cu ace de siguranţă”, îşi aminteşte Corina, care, după ce a trecut pe la mai multe televiziuni comerciale, a ajuns acum tot în TVR, unde este consilier.

 

Cristina Ţopescu – Când viaţa bate… filmul

Deşi şi-a menţinut viaţa privată departe de lumea reflectoarelor, Cristina Ţopescu are o poveste care s-ar putea transforma oricând în scenariu de film. Microbul televiziunii l-a moştenit de la tatăl ei, comentatorul sportiv Cristian Ţopescu, aşa că, în perioada 1970-1979 a apărut la numeroase emisiuni de copii şi tineret. Apoi, i-a fost interzis să mai intre în TVR, din cauza dosarului familiei. În 1989, chiar a încercat să fugă din ţară, însă a fost arestată şi a stat în închisoare câteva luni. După Revoluţie, Cristina a fost angajată, prin concurs, la TVR în calitate de crainică. După ceva timp, s-a transferat la PRO TV, iar apoi a prezentat Ştirile la Prima TV. Acum, fiica comentatorul sportiv Cristian Ţopescu realizează la Antena 3 emisiunea „Dincolo de ştiri cu Cristina Ţopescu”.

 

Tania Budi – Sexy, misterioasă şi… singură

Spre deosebire de colegele sale de generaţie, Tania Budi a încercat, pentru prima dată, postura de crainică la Antena 1 în 1991. Câteva luni mai târziu, s-a mutat la TVR şi îşi aminteşte cum se ocupa singură de vestimentaţia cu care apărea în direct. Într-un interviu, Tania povestea că venea cu hainele de acasă şi că, uneori, purta aceeaşi rochie şi cu faţa şi cu spatele. Încă de la începutul carierei sale în televiziune, blondina a fost considerată una dintre cele mai sexy vedete de la noi. Cu poveşti de dragoste picante, pe care le-a trăit alături de alte vedete, Tania rămâne una dintre cele mai dorite femei din România, iar la 46 de ani arată mai bine ca oricând. Fanii au putut-o admira în telenovela „Narcisa sălbatică”, unde a apărut în scene foarte fierbinţi.

 


Cătălina Matei