Ultima noapte de insomnie, prima noapte de somn liniștit

Apropo.ro / 16.02.2006, 12:33
Ultima noapte de insomnie, prima noapte de somn liniștit
98, 99, 100 de oiÂ… Afara se lumineaza și tu înca n-ai închis un ochi. Ai bifat toate metodele și toate au dat greș. Nu ești singura. Aproximativ 30 la suta din populația lumii are aceasta problema. Somnul este esențial pentru noi, la fel ca aerul și

98, 99, 100 de oiÂ… Afara se lumineaza și tu înca n-ai închis un ochi. Ai bifat toate metodele și toate au dat greș. Nu ești singura. Aproximativ 30 la suta din populația lumii are aceasta problema.

Somnul este esențial pentru noi, la fel ca aerul și apa. Din ce în ce mai mulți oameni întampina însa dificultați legate de acesta – fie nu pot adormi deloc, fie se trezesc în toiul nopții, dupa doar cateva ore de repaus. În ambele cazuri, ei sunt victimele insomniei. Oricine poate suferi de insomnie, dar pe lista de prioritați a acesteia se numara femeile (în special cele care se afla la menopauza), bolnavii (mai ales cei care sufera de emfizem pulmonar, astm, bronșita, ulcer, insuficiența cardiaca, hipertensiune), batranii, fumatorii și consumatorii de alcool.

Datele recente aduc noutați îngrijoratoare: din ce în ce mai mulți tineri se confrunta cu aceasta problema. Romania se numara printre țarile afectate serios de aceasta tulburare – mai mult de 10 la suta dintre romani adorm cu greu sau dorm foarte puțin. Exista doua tipuri de insomnie: cea cronica (dureaza saptamani întregi, luni sau chiar ani) și cea temporara (cateva nopți sau saptamani – una, maximum doua), cauzata, de obicei, de o perioada foarte stresanta: susținerea unui examen important, o pierdere grea etc.

Evita somniferele
Pentru mulți insomniaci, pastilele de dormit sunt cea mai la îndemana soluție. Este însa una deosebit de periculoasa. Anumite medicamente creeaza dependența, altele – tulburari psihice grave. În cazul în care insomnia îți afecteaza puternic activitatea din timpul zilei, medicul îți poate prescrie cateva tablete, dar pentru o perioada foarte scurta. Nu le lua dupa intervalul recomandat, pentru ca poți da de necazuri și mai mari. În plus, daca le folosești mai mult timp, își pierd efectul. Pana la urma, toți medicii sunt de acord: cele mai bune remedii împotriva insomniei raman cele naturale, plus micile trucuri care îți asigura un somn ușor.

Insomnia și cancerul la san
Cercetatorii au descoperit o legatura între lipsa somnului regulat și riscul de a face cancer la san. Studiile arata clar: la femeile care dorm pe timp de noapte predispoziția pentru aceasta boala este redusa. Explicația rezida în nivelul melatoninei – un hormon produs de organism în timpul somnului de noapte. Cu cat nivelul acestui hormon este mai ridicat, cu atat riscul apariției cancerului la san se diminueaza. Concluzia: femeile care lucreaza în schimbul de noapte sau sufera de insomnie sunt mai predispuse la acest tip de cancer decat cele care lucreaza ziua și se odihnesc bine pe timp de noapte.

Insomnia, prietena buna cu depresia
O alta întrebare care a starnit interesul specialiștilor: poate duce insomnia la depresie? Aceștia au facut cercetari peste cercetari și acum raspund în cor: da! Problemele legate de somn atrag dupa ele depresia. Așa ca, daca suferi de insomnie și ceri ajutorul medicilor, ai mari șanse sa scapi și de depresie. Cum îți poți da seama daca lipsa somnului te-a adus într-o stare depresiva? Nimic nu reușește sa-ți mai starneasca interesul, nu ai pic de energie, ți-a scazut pofta de mancare, ești agresiva verbal sau chiar fizic, resimți dureri care nu au nici o explicație medicala.

Cauzele insomniei
• Starea psihica: anxietatea, stresul, îngrijorarea, furia, supararea, anticiparea unui moment dificil
• Schimbarea: mutarea într-o casa/localitate noua, începerea facultații sau a unei slujbe noi
• Mediul: zgomotele, lumina puternica, temperaturile extreme
• Cauze medicale: boli de inima, probleme respiratorii, probleme digestive, tensiune ridicata, artrita, anorexie
• Consumul de alcool, nicotina, cafeina, heroina, cocaina, amfetamina, canabis
• Somniferele și calmantele
• Lipsa exercițiilor fizice sau efortul fizic marit chiar înaintea somnului
• Alimentație nesanatoasa
• Alte cauze: contraceptivele, diureticele, pastilele de slabit

Efectele insomniei
• Randament scazut la serviciu
• Risc mare de accidente
• Concentrare redusa
• Irascibilitate
• Nervozitate
• Oboseala
• Pierderea memoriei pe termen lung sau scurt

Trucuri care te scapa de insomnie
• O baie calda. Este un mod excelent de a-ți relaxa corpul. Totuși, ai grija sa nu exagerezi! Vrei doar sa te destinzi, nu sa te epuizezi. Daca stai prea mult timp în apa fierbinte, te vei simți fara pic de vitalitate. Pentru efecte garantate, folosește sarurile de baie, care te vor ajuta sa te relaxezi și sa elimini toxinele.

• Un masaj. Roaga-ți iubitul sa îți faca un masaj chiar înainte sa mergi la culcare. Daca masajul e general, cu atat mai bine! Daca nu, chiar și masarea spatelui și a tamplelor este de mare ajutor. Masajul trebuie facut cu mișcari lente, dar ferme, care sa-ți elimine tensiunea din mușchi și sa-ți asigure un somn de bebeluș.

• Sex. Metoda mai buna de relaxare nici ca exista. Și ai vazut doar ce repede adorm barbații dupa ce fac dragoste – e valabil și în cazul tau. În urma orgasmului, în sange se vor împraștia endorfine, care vor reduce presiunea din creier și te vor ajuta sa dormi fara griji.

• Muzica lenta. Pune un CD cu muzica discreta (exista chiar muzica special creata ca sa te ajute sa adormi), dar ai grija sa-l programezi sa se opreasca singur, pentru ca altfel efectul va fi anulat.

• Lapte calduț. Daca bei un pahar cu lapte cald cu un sfert de ora înainte sa mergi la culcare, acest lucru îți va destinde sistemul nervos. Daca nu te dai în vant dupa lapte, bea un ceai de tei sau de sunatoare.

• O gustare saraca în proteine, dar bogata în carbohidrați. Consuma cu o ora înainte de culcare niște prajiturele și un suc, te vor ajuta sa adormi mai repede. Pizza nu intra în discuție!

• Dormi pe spate – este poziția în care te relaxezi cel mai bine și care permite tuturor organelor sa se „odihneasca”. Daca trebuie neaparat sa dormi pe o parte, atunci alege partea dreapta, nicidecum cea stanga, ca sa nu lași plamanii, stomacul și ficatul sa apese asupra inimii. Și evita sa dormi pe burta!

• Exercițiile fizice din timpul zilei. Persoanele care lucreaza în birouri și au o activitate sedentara sufera mai des de insomnie decat cele care au o slujba care le solicita din punct de vedere fizic. Chiar și un sfert de ora de mișcare pe zi îți va asigura un somn liniștit.

• Culca-te la aceeași ora în fiecare zi. Corpului tau îi place rutina – îi place sa știe ca se va trezi la aceeași ora în fiecare zi, ca va manca și ca se va odihni la aceeași ora. Așa ca fixeaza-ți o ora de culcare (de preferința pana în miezul nopții) și respect-o. Chiar și în zilele de week-end!

• Nu dormi langa aparate electrice. Tine departe de pat aparatele care raman permanent în priza: calculatorul, televizorul și nu dormi cu telefonul mobil pe noptiera. Toate au campuri electromagnetice care îți pot afecta somnul.

• Nu te uita la televizor și nu citi înainte de culcare. Așteapta cel puțin o jumatate de ora dupa ce ai închis aparatul TV sau cartea pana sa te duci la culcare. Indiferent cat de pasivi suntem atunci cand ne uitam la televizor sau citim, mintea noastra tot este stimulata. Combina asta cu stresul și vei obține o insomnie de toata frumusețea.

Mai multe in „Ce se intampla Doctore?”