Ultimul interviu acordat de Radu Beligan: „Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită”

De: Cătălina Matei / 20.07.2016, 14:48
Ultimul interviu acordat de Radu Beligan: „Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită”
Actorul Radu Beligan a murit în această după amiază, la Spitalul Elias. Radu Beligan avea 97 de ani.

Maestrul Radu Beligan a murit – FOTO&VIDEO 

Ultima piesă în care a jucat Radu Beligan a fost „Nemuritorul”, în regia lui Dan Tudor. Într-un interviu acordat Ziarului Metropolis, la finalul lui decembrie, actorul spunea că  „dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită. Aş zice chiar că este opera de artă prin excelenţă”.

RADU BELIGAN – BIOGRAFIE, INFORMAŢII, POZE

 „Finalul piesei „Nemuritorul” vorbeşte despre iubire. Care e marea dumneavoastră iubire în această „călătorie scurtă”?

Ele au fost marile iubiri ale regretatului actor Radu Beligan! – FOTO

Teatrul. V-aţi fi aşteptat să vă răspund altceva? La vârsta mea îmi pot permite să spun adevărul. Nu a fost vocaţie, a fost intoxicaţie. De mic copil am fost atras de teatru. Ca Dali, care îşi povestea existenţa începând cu viaţa intrauterină, şi eu aş putea spune că de când mă ştiu mi-am dorit să fiu actor. A fost o poveste de dragoste care mi-a cerut şi căreia i-am făcut sacrificii.


Cei apropiaţi mi-ar putea reproşa că am fost un tată şi un soţ demisionar, că n-am trăit decât pentru scândura bătătorită a scenei. Nu îi pot contrazice, dar privind în urmă, dacă ar fi să o iau de la capăt, n-aş schimba nimic. Singurul lucru care ne îngăduie să privim fără dezgust lumea în care trăim este frumuseţea cu care anumiţi oameni o creează, din timp în timp, pornind de la haos: tablourile pe care le pictează, muzica pe care o compun, cărţile pe care le scriu şi viaţa pe care o trăiesc. Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită. Aş zice chiar că este opera de artă prin excelenţă.”

Citeşte mai multe aici!