Un actor din Cluj, protagonist în filmul „Son of Saul”, câştigătorul Marelui Premiu la Cannes

De: Nicoleta Nicolae / 25.05.2015, 09:00
Un actor din Cluj, protagonist în filmul „Son of Saul”, câştigătorul Marelui Premiu la Cannes
Fiul lui Saul/ Son of Saul/Saul Fia, în regia lui Laszlo Nemes, în care Levente Molnár,actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi membru al echipei TIFF, joacă unul dintre rolurile principale, a câştigat duminică seara două dintre trofeele importante ale celei de-a 68-a ediţii aFestivalului de la Cannes: Marele Premiual Juriului şi Premiul FIPRESCI, acordat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film.

Fiul lui Saul/ Son of Saul, o coproducţie Ungaria-Franţa, descriedouă zile din viaţa lui Saul Auslander (Geza Rohrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz, spre finalul celui de-al doilea Război Mondial. Levente Molnar are un rol cheie în acest film – el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

 

„E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică – şi mutual benefică – a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci, etc.).  Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest „pestriţ” de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici pana în  ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii,  capabili de asemenea fapte”, declarăLevente Molnár.

 

Levente Molnárs-a născut la Baia Mare, dar a absolvit liceul Liceul Pedagogic „Ioan Slavici” din Satu-Mare. A urmat cursurile facultăţii de teatru a Universităţii Babes Bolyai din Cluj Napoca. A fost  angajat al Teatrului Figura Studio din Gheorgheni între anii 1997–1998, iar din septembrie 2002 este actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.În film a mai apărut în The Fixer (r. Adrian Sitaru),Chuck Norris vs Communism (r. Ilinca Calugăreanu), Morgen (d. Marian Crişan) şiUn alt Crăciun (scurtmetraj, r. Tudor Giurgiu).

 

De câţiva ani, Levente face parte din echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cu un proiect curajos, pe care şi l-a asumat şi care s-a dovedit de mare succes – cinematograful în aer liber din cartierul Mănăştur. Pentru prima dată, festivalul păşea dincolo de cinematografele traditionale şi locurile în aer liber din zona centrală, propunând filme de artă unui alt tip de public. În câţiva ani, acest proiect a devenit un punct de atracţie pentru locuitorii fostului cartier muncitoresc Mânăştur.

 

Despre prezenţa la Cannes, Levente Molnar a adăugat: „Recunosc, nici măcar nu am visat vreodată să mi se întample asta. Este o onoare. Aş vrea să le mulţumesc celor fără de care nu s-ar fi împlinit visul de a ajunge la Cannes. În primul rând, mulţumesc pentru sprijin Institutului Cultural Român, apoi celor de la Tudor. Personal Tailor pentru ţinuta de pe covorul roşu şi, nu în ultimul rând, firmei Jolly şi domnului Ferencz Koos. Încerc să savurez fiecare moment, după care să-mi văd de viaţă şi să mă reîntorc la TIFF şi la cinema-ul din Mânăştur, pe care anul trecut am fost nevoit să-l părăsesc pentru filmări”.