UN AN BUN/A GOOD YEAR

Apropo.ro / 23.10.2006, 16:20
UN AN BUN/A GOOD YEAR
Max Skinner (interpretat de Russell Crowe) este un bancher londonez specialist în investiții care se bucura de un mare succes în meseria sa. Într-o zi, afla ca unchiul sau Henry - singura ruda apropiata pe care o mai avea - a decedat. Ca urmare, Max devine moștenitorul

Max Skinner (interpretat de Russell Crowe) este un bancher londonez specialist în investiții care se bucura de un mare succes în meseria sa. Într-o zi, afla ca unchiul sau Henry – singura ruda apropiata pe care o mai avea – a decedat. Ca urmare, Max devine moștenitorul domeniului vinicol al unchiului sau, în Provence, unde acesta traise timp de 30 de ani. Max pleaca în Provence, pentru a-și lua în stapânire moștenirea. Aici îi regasește pe Francis Duflot (interpretat de Didier Bourdon) și pe soția sa Ludivine (interpretata de Isabelle Candelier), cei care se ocupasera dintotdeauna de producția vinicola a domeniului unchiului Henry.

Max nu e foarte convins sa se mute în Sudul Franței, iar un amic de-al sau, agent imobiliar, îl sfatuiește sa vânda domeniul care, dupa parerea sa, facea o avere pe piața imobiliara. O complicație aparuta pe neașteptate îi schimba planurile: sosirea unei californience pe nume Christie Roberts (interpretata de Abbie Cornish), care pretinde a fi fiica ilegitima a unchiului Henry. Conform legii franceze, Christie este moștenitoarea legala a domeniului.

Suspectând ceva necurat la mijloc, Max începe sa își chestioneze „verișoara” despre trecut. În același timp, descopera în pivnița unchiului sau o serie de sticle cu un vin de o calitate extraordinara, complet diferit de vinul produs în mod normal pe domeniul unchiului Henry, care se încadreza în categoria vinului mediu spre prost. Dupa spusele lui Fanny Chenal (interpretata de Marion Cotillard), proprietara cafenelei din sat cu care Max se împrietenește, misterioasele sticle gasite în pivnița se vindeau de ani de zile la prețuri fabuloase pe piața neagra.

De unde provin aceste sticle și de ce Duflot se încapațâneaza sa administreze domeniul, în ciuda producției de vin de proasta calitate ? Și de ce susține Duflot ca acest vin este doar un experiment nereușit, nevalorând nimic în ochii oenologilor ? Aceste mistere, la care se adauga suspendarea sa de catre firma londoneza la care lucra, datorita unei tranzacții dubioase, îl determina pe Max sa ramâna în Provence. Treptat, el realizeaza ca unchiul sau avea dreptate: viața e frumoasa și merita traita.

Fox 2000 Pictures, în asociere cu Ingenious Film Partners, prezinta filmul A Good Year / Un an bun, o producție Scott Free Productions. Filmul este ecranizarea romanului omonim al lui Peter Mayle. Scenariul este semnat de Marc Klein. Producatorul filmului este Ridley Scott, iar producatori executivi Branko Lustig, Julie Payne și Lisa Ellzey. Imaginea este semnata de Philippe Le Sourd, iar scenografia de Sonja Klaus. Montajul este realizat de Dody Dorn. Costumele sunt create de Catherine Leterrier. Coloana sonora este compusa de Marc Streitenfeld.

DESPRE PRODUCȚIE

Peter Mayle, autorul romanului „A Good Year”, și-a abandonat Anglia natala și traiește de 15 ani în Provence. Primul sau roman al lui Mayle, publicat în 1991 și intitulat „A Year in Provence”, a fost vândut în 5 milioane de exemplare și tradus în 28 de limbi. Pentru ecraniza „A Good Year”, regizorul Ridley Scott și scenaristul Marc Klein au decis sa se abata puțin de la linia romanului. Astfel, personajul unchiului Henry este foarte prezent în film, aparând sub forma unor flashback-uri din care reiese influența pe care acesta a avut-o în copilaria nepotului sau Max. „Mi s-a parut o metafora extrem de reușita. Atâta vreme cât îți ramân în suflet, oamenii nu mor.” comenteaza Russell Crowe. „Max își amintește cu drag de vacanțele petrecute în copilarie la unchiul Henry, în Provence, acesta insuflându-i pasiunea pentru vinurile frantuzești și placerea de a trai.” completeaza actorul Albert Finney, interpretul unchiului Henry.

În opinia autorului Peter Mayle, Provence este locul ideal pentru a te bucura de viața. Aici soarele stralucește 300 de zile pe an, peisajul îți taie rasuflarea, iar lumina este excepționala. „Nu exista un loc mai frumos pe Pamânt” conchide Mayle. Compusa din circa 700 de mici localitați, regiunea Provence produce o multitudine de soiuri de struguri, dintre care cele mai celebre sunt: Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault și Mourvcdre – pentru vinul roșu – și Grenache Blanc, Clairette, Ugni Blanc și Rolle – pentru vinul alb. O specialitate locala este vinul rosé, producția fiind estimata la 140.000.000 de sticle anual.

Nașterea regiunii Provence se situeaza în jurul anului 600 î.d.C., când grecii și fenicienii s-au stabilit în Massalia, orașul Marsilia de astazi și au început sa cultive vița-de-vie. Podgoriile – cele mai vechi din Franța – au fost ulterior extinse de catre romani și apoi de comunitațile monastice din Evul Mediu. Climatul mediteraneean și consistența nisipoasa a solului au permis creșterea și perfecționarea unor soiuri deosebite de vița-de-vie.

Echipa de realizatori și actori a petrecut doua luni de filmari în Provence, în principal pe domeniul viticol numit „La Canorgue”, ales de regizorul Ridley Scott. „Am vizitat o duzina de domenii între Roussillon și Bonnieux, dar ne-am întors la primul pe care îl vazusem.” povestește Scott. Filmarile au continuat la Londra, pentru înca opt zile, Scott urmarind sa redea antiteza între cele doua lumi, mediul financiar -bancar londonez, destul de sumbru, din care venea Max și însorita Provence.

O relație speciala se stabilește între Max și proprietara cafenelei din sat, Fanny Chenal. Max o place, dar ea este reticenta. „Fanny a suferit din dragoste și a decis ca viața e mult mai simpla fara sa iubești. Prin urmare, evita sa mai fie ranita. Dar, uneori, viața îți scoate în cale exact omul de care ai nevoie, chiar daca nu realizezi imediat. Fanny are nevoie sa fie iubita, deși nu vrea sa recunoasca acest lucru.” explica actrița Marion Cotillard, interpreta lui Fanny.

Un alt personaj cheie este Fancis Duflot, viticultorul care se ocupa de producția domeniului de peste 30 de ani. „Relația sa cu Max oscileaza între prietenie și neîncredere. Principala teama a lui Duflot este aceea ca Max vrea sa vânda domeniul.” explica actorul Didier Bourdon. Tensiunea dintre cei doi ajunge la apogeu în timpul unei partide de tenis, care pare mai degraba un razboi decât o partida amicala.

Regizorul Ridley Scott a distribuit mai mulți actori britanici, printre care: Tom Hollander, în rolul lui Charlie Willis, prietenul lui Max care îl sfatuiește sa vânda proprietatea; Archie Panjabi, în rolul neprețuitei asistente a lui Max de la Londra, Gemma și Freddie Highmore, în rolul tânarului Max, pe care îl vedem în flashback-urile care înfațișeaza vacanțele lui Max în casa unchiului sau Henry. De asemenea, distribuția cuprinde câțiva actori binecunoscuți în cinematografia europeana: Jacques Herlin, în rolul irascibilului Papa Duflot; Isabelle Candelier, în rolul soției lui Francis Duflot și Valeria Bruni Tedeschi, în rolul lui Nathalie Auzet, notarița care se ocupa de actele domeniului în numele lui Max.

DESPRE ACTORI

RUSSELL CROWE (Max Skinner) a fost nominalizat de trei ori consecutiv la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru performanțele sale din: The Insider (2000), Gladiator (2001) and A Beautiful Mind / O minte stralucita (2002). El a obținut Oscar-ul pentru rolul ‘Maximus’ din filmul Gladiator / Gladiatorul. Pentru acest rol, Crowe a mai fost distins cu nominalizari la Premiul BAFTA și la Globul de Aur.

Crowe s-a facut remarcat în rolul din filmul lui Curtis Hanson intitulat L.A. Confidential. Printre realizarile sale se mai numara cele din: Master and Commander: The Far Side of the World / Master and Commander: La capatul pamântului, Cinderella Man (pentru care a fost distins cu cea de-a patra nominalizare la Oscar și cu Globul de Aur), The Quick and the Dead / Mai iute ca moartea (filmul sau de debut, în 1993), L.A. Confidential, Virtuosity, Mystery, Alaska, Proof of Life, HeavenÂ’s Burning, Breaking Up, Rough Magic, The Sum of Us, For the Moment, Love in Limbo, The Silver Brumby, The Efficiency Expert și Prisoners of the Sun.

Crowe s-a nascut în Noua Zeelanda și a copilarit în Australia. Printre rolurile realizate aici se numara cele din The Crossing, Proof, Romper Stomper și Hammers Over the Anvil.

ALBERT FINNEY (unchiul Henry) a fost distins cu cinci nominalizari la Oscar, pentru rolurile din: Tom Jones (pentru care a obținut și o nominalizare la Premiul BAFTA), Murder on the Orient Express, The Dresser (pentru care a fost nominalizat și la Globul de Aur și la Premiul BAFTA și a obținut Ursul de Aur la Festivalul Filmului de la Berlin), Under the Volcano (nominalizat și la Globul de Aur) și Erin Brockovich (nominalizari la Globul de Aur și la Premiul BAFTA).

Dintre numeroasele sale roluri pe marele ecran mai amintim: Night Must Fall, Two for the Road, în regia lui Stanley Donen, în care a avut-o ca partenera pe Audrey Hepburn, Shoot the Moon (nominalizat la Premiul BAFTA și la Globul de Aur), The Entertainer, în regia lui Tony Richardson), Saturday Night and Sunday Morning al lui Karel Reisz, Night Must Fall (la care a fost și producator), Charlie Bubbles (debutul sau regizoral), The Duellists (prima sa colaborare cu Ridley Scott), Scrooge al lui Ronald NeameÂ’s (pentru care a fost nominalizat la Premiul BAFTA), Gumshoe al lui Stephen Frears, Annie al lui John Huston, Orphans în regia lui Alan J. Pakula, MillerÂ’s Crossing, The Browning Version al lui Mike Figgis, The Run in the Country, Rich in Love al lui Bruce Bereford, Traffic și Big Fish / Peștele cel mare (nominalizari la Premiul BAFTA și la Globul de Aur) și recentul Amazing Grace, al lui Michael Apted.

Finney și-a început cariera actoriceasca pe scena teatrala britanica și, în ciuda succesului sau rasunator pe marele ecran și la televiziune, el continua sa joace pe scena teatrului Old Vic din Londra. El a fost distins cu nominalizari la Premiul Tony pentru performanțele sale din piesele intitulate Luther (în 1964) și A Day in the Death of Joe Egg (în 1968).

MARION COTILLARD (Fanny) a debutat pe marele ecran american în rolul ‘Josephine’ din filmul lui Tim Burton Big Fish / Peștele cel mare.

Cotillard este binecunoscuta în Franța sa natala pentru rolurile din filmele lui Luc Besson Taxi, Taxi 2 și Taxi 3, pentru care a fost nominalizata la Premiul Cesar.

Alte roluri ale sale sunt cele din: Un long dimanche de fiancailles (A Very Long Engagement), în regia lui Jean-Pierre Jeunet (pentru care a obținut Premiul Cesar în 2004), Les Jolies choses (Pretty Things), în regia lui Gilles Pacquet-Brenner (pentru care a fost din nou nominalizata la Premiul Cesar), LÂ’Histoire du garcon qui voulait quÂ’on lÂ’embrasse, Lisa, Une Affaire Privée (A Private Affair), Jeux dÂ’enfants (Love Me If You Dare:), Ma vie en lÂ’air (Love Is in the Air), Cavalcade and Sauf le respect que je vous dois, .Mary în regia lui Abel Ferrara, Le Concile de Pierre și Dikkenek. Cotillard o va întruchipa pe Edith Piaf în filmul lui Olivier Dahan La vie en rose.

ABBIE CORNISH (Christie Roberts) a fost distinsa cu Premiul Institutului Australian de Film în 2004 pentru rolul din filmul lui Cate Shortland Somersault.

Originara din New South Wales, Cornish a debutat la vârsta de 15 ani, în serialul TV australian intitulat ChildrenÂ’s Hospital. Au urmat rolurile din: serialele ABC Wildside și Marking Time și filmele intitulate The MonkeyÂ’s Mask, Everything Goes, Horseplay, One Perfect Day, Elizabeth: The Golden Age în regia lui Shekhar Kapur și recentul Candy, în care îi are ca parteneri pe Heath Ledger și Geoffrey Rush.

TOM HOLLANDER (Charlie Willis) a colaborat cu regizori celebri precum: Robert Altman (Gosford Park), Michael Apted (Enigma), Neil LaBute (Possession), Terry George (Some MotherÂ’s Son, debutul sau pe marele ecran), Richard Eyre (Stage Beauty), Gore Verbinski (Pirates of the Caribbean : Dead MenÂ’s Chest / Pirații din Caraibe: Cufarul Omului mort și Pirates of the Caribbean: WorldÂ’s End, care va fi lansat în 2007), Joe Wright (Pride & Prejudice), Tom Hunsinger și Neil Hunter (The Lawless Heart), Rose Troche (Bedrooms and Hallways) și Nick Hamm (The Very Thought of You).

De asemenea, el a jucat în filme precum: Land of the Blind, alaturi de Ralph Fiennes și Donald Sutherland, The Libertine, în regia lui Laurence Dunmore, cu Johnny Depp, Samantha Morton și John Malkovich (rol pentru care a fost nominalizat la British Independent Film Award pentru cel mai bun actor într-un rol secundar) și recentul The Darwin Awards, în regia lui Finn Taylor, alaturi de Joseph Fiennes.

FREDDIE HIGHMORE (tânarul Max) a debutat pe matrele ecran la vârsta de șase ani, în filmul Women Talking Dirty, alaturi de Helena Bonham Carter. Au urmat rolurile din: Finding Neverland, alaturi de Johnny Depp, Charlie and the Chocolate Factory / Charlie și fabrica de ciocolata, Two Brothers, în regia lui Jean-Jacques Annaud și Five Children and It, alaturi de Kenneth Branagh.

În prezent, Highmore filmeaza împreuna cu Luc Besson în Franța, pentru filmul Arthur and the Minimoys și va putea fi vazut curând alaturi de Robin Williams și Liv Tyler în filmul August Rush, produs de Jim Sheridan și regizat de fiica acestuia, Kirsten.

DESPRE REALIZATORI

SIR RIDLEY SCOTT (regizor / producator) a fost a treia oara nominalizat la Premiul Oscar pentru Black Hawk Down / Elicopter la pamânt. Un an mai devreme, Scott fusese nominalizat pentru Gladiator / Gladiatorul, care a fost distins cu cinci premii Oscar, precum și Globul de Aur și Premiul BAFTA pentru cel mai bun film.

Dintre numeroasele sale realizari mai amintim: The Duellists (care a obținut Premiul Juriului la Cannes), Alien (care a fost distins cu Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte speciale), Blade Runner, cu Harrison Ford în rolul principal, film cu multiple nominalizari la Oscar, Legend, cu Tom Cruise; Someone to Watch Over Me, cu Tom Berenger; Black Rain / Gloanțe și cenușa la Osaka, cu Michael Douglas și Andy Garcia, Thelma and Louise, cu Susan Sarandon și Geena Davis (care a obținut cinci nominalizari la Oscar și doua la Premiul BAFTA), 1492: Conquest of Paradise / 1492: Cucerirea Paradisului, The Browning Version, cu Albert Finney și Greta Scacchi, White Squall, G.I. Jane, Hannibal, Clay Pigeons, Where the Money Is, cu Paul Newman, Matchstick Men, cu Nicolas Cage în rolul principal, Kingdom of Heaven / Regatul Cerului, In Her Shoes / Eu cu sora mea mai mica și Tristan + Isolde.

De asemenea, Scott a regizat peste 3.000 de videoclip-uri publicitare, printre care cele pentru firmele Chanel și Apple Computer. Pentru contribuția sa la dezvoltarea artei, lui Scott i s-a acordat titlul a fost înnobilat în ianuarie 2003.

MARC KLEIN (scenariul) a fost autorul scenariului filmului de mare succes intitulat Serendipity, în regia lui Peter Chelsom, cu John Cusack și Kate Beckinsale în rolurile principale.

De asemenea, el a fost asistent al regizorului Jon Turteltaub la While You Were Sleeping / În timp ce tu dormeai și autorul scenariului filmului Love, Jenny, care i-a avut ca interpreți pe Will Smith și pe soția sa, Jada Pinkett Smith.

În prezent, Klein lucreaza la debutul sau regizoral, intitulat The GirlsÂ’ Guide to Hunting and Fishing, care îi va avea pe Sarah Michelle Gellar și Alec Baldwin în rolurile principale, precum și la scenariul filmului intitulat Golden Gate, care va fi produs de Tom Cruise și Paula Wagner pentru Paramount Pictures.

PETER MAYLE este autorul romanului „A Good Year”. Primul sau roman, intitulat „Where Did I Come From”, scris în 1973, s-a vândut în peste 2.000.000 de exemplare. Romanul sau autobiografic, intitulat „A Year in Provence” a devenit bestseller pe plan internațional. În 1993, romanul a fost ecranizat la Televiziunea Britanica.

Dintre romanele sale mai amintim: „Toujours Provence”, „Hotel Pastis”, „A Dog’s Life”, „Anything Considered”, „Chasing Cezanne”, „Acquired Tastes”, „Encore Provence”, „French Lessons: Adventures with Knife, Fork and Corkscrew”, „Confessions of a French Baker” și „Provence A-Z”.

BRANKO LUSTIG (producator executiv) a fost distins cu doua premii Oscar, pentru SchindlerÂ’s List / Lista lui Schindler în 1993 și Gladiator / Gladiatorul, în 2000. Colaborarea sa cu Ridley Scott a continuat cu Black Hawk Down / Elicopter la pamânt. Lustig a fost distins cu numeroase alte premii, printre care doua premii BAFTA (pentru SchindlerÂ’s List și Gladiator), doua premii DGA (pentru SchindlerÂ’s List și War And Remembrance), Premiul Emmy (pentru Drug Wars: The Camarena Story) și doua premii Globul de Aur (pentru SchindlerÂ’s List și Gladiator).

De asemenea, el a contribuit la realizarea filmelor: Kingdom of Heaven / Regatul Cerului, SophieÂ’s Choice, Fiddler on the Roof (manager de producție) și The Tin Drum (asistent de regie, producator asociat) și a producțiilor de televiziune The Winds of War, War and Remembrance (manager de producție), Drug Wars: The Camarena Story (asistent de regie, producator), The Great Escape: The Final Chapter și The Intruders (producator), .

JULIE PAYNE (producator executiv) și-a început colaborarea cu Ridley Scott la filmul 1492: Conquest of Paradise / 1492: Cucerirea Paradisului, continuând cu White Squall, G.I. Jane și Gladiator / Gladiatorul.

De asemenea, Payne a fost producator executiv al filmului The Gathering Storm, cu Albert Finney și Vanessa Redgrave, produs de Scott Free/BBC și HBO. Filmul a fost nominalizat la Globul de Aur și la Premiul Emmy.

LISA ELLZEY (producator executiv) a produs filme precum: In Her Shoes, în regia lui Curtis Hanson, cu Cameron Diaz; Kingdom of Heaven / Regatul Cerului, Domino al lui Tony Scott, cu Keira Knightly, Mickey Rourke și Christopher Walken, Tristan + Isolde în regia lui Kevin Reynolds, cu James Franco și Domino, în regia lui Tony Scott, cu Keira Knightly și Christopher Walken, precum și filmul de televiziune intitulat The Gathering Storm, cu Albert Finney, Vanessa Redgrave și Jim Broadbent.

PHILIPPE LE SOURD (imaginea) a contribuit la realizarea unor filme precum: Delicatessen în regia lui Jean-Pierre Jeunet și Mark Caro, Stealing Beauty al lui Bernardo Bertolucci, La Cité des Enfants Perdus, LÂ’ombre du Doute, Prague, Before the Rain, Cantique de la Racaille, Peut-Etre, Atomik Circus și Le Retour de James Bataille.

De asemenea, el a realizat numeroase videoclip-uri comerciale, cum ar fi cele pentru Prada (la care a colaborat cu fiica regizorului Ridley Scott, Jordan), Renault, Nike, Nissan, Christian Dior, Mercedes, Target, Lancôme, Disneyland, Infinity, Lexus și Smirnoff, precum și videoclip-uri muzicale, cum ar fi cele pentru . George Michael, Isaac Hayes, Alanis Morissette, Florent Pagny și Scratch Machine.

SONJA KLAUS (scenografia) a mai colaborat cu regizorul Ridley Scott la Gladiator / Gladiatorul și la Kingdom of Heaven / Regatul Cerului.

Dintre realizarile sale amintim scenografia filmelor: Soft Top, Hard Shoulder, Lara Croft: Tomb Raider, Lara Croft Tomb Raider: The Craddle Of Life / Lara Croft Tomb Raider: Leaganul vieții, Dog Soldiers, The Calling, Five Children and It, Prince Valiant, My Giant / Uriașul meu și The Commissioner.

DODY DORN (montajul) a contribuit la realizarea unor filme ca: Memento, în regia lui Christopher Nolan (pentru care a fost nominalizata la Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj), Insomnia, cu Al Pacino și Robin Williams; Waiting For Godot în regia lui Michael Lindsay-Hogg, Matchstick Men, al lui Ridley Scott, cu Nicolas Cage și Sam Rockwell, precum și a filmului de televiziune intitulat Life with Judy Garland: Me and My Shadows, pentru care a fost nominalizata la Premiul Emmy.

MARC STREITENFELD (muzica) a colaborat cu Ridley Scott la: Gladiator / Gladiatorul, Matchstick Men, Kingdom of Heaven / Regatul Cerului, Hannibal și Black Hawk Down / Elicopter la pamânt.

De asemenea, Streitenfeld a colaborat cu celebrul compozitor Hans Zimmer la o multitudine de proiecte, dintre care amintim: Crimson Tide / Valul ucigaș, The Fan / Un admirator fanatic, The Rock / Fortareața, The Peacemaker / Pacificatorul, The Last Samurai, The Pledge, Mission: Impossible II / Misiune imposibila II, Beyond Rangoon, The Thin Red Line / La hotarul dintre viața și moarte, As Good As It Gets / Mai bine nu se poate, The PreacherÂ’s Wife / Dragoste de înger și The Prince of Egypt.

TWENTIETH CENTURY FOX și INGENIOUS FILM PARTNERS prezinta

o producție SCOTT FREE PRODUCTIONS

un film de RIDLEY SCOTT

UN AN BUN/A GOOD YEAR

2006, color, ecran lat, 118 min.

CU :

RUSSELL CROWE

ALBERT FINNEY

MARION COTILLARD

ABBIE CORNISH

DIDIER BOURDON

TOM HOLLANDER

FREDDIE HIGHMORE

scenariul: MARC KLEIN

dupa romanul A Good Year al lui PETER MAYLE

producator: RIDLEY SCOTT

producatori executivi: BRANKO LUSTIG JULIE PAYNE LISA ELLZEY

imaginea: PHILIPPE LE SOURD

scenografia: SONJA KLAUS

montajul: DODY DORN

costumele: CATHERINE LETERRIER

muzica: MARC STREITENFELD

regia: RIDLEY SCOTT


Distribuit în România de: InterComFilm Romania
Tags: