…Un apropo inteligent

Apropo.ro / 11.11.2004, 16:30
...Un apropo inteligent
Revista aceasta este o ofranda pe altarul lui Apropo, zeul anilor 2000, zeul razboiului mediatic (dar și al nuanțelor). Cu un Apropo inteligent poți sa-ți descarci eficient nervii pe șeful tau (sau pe subalternul tau, depinde ce noroc ai), fara


Revista aceasta este o ofranda pe altarul lui Apropo, zeul anilor 2000, zeul razboiului mediatic (dar și al nuanțelor).

Cu un Apropo inteligent poți sa-ți descarci eficient nervii pe șeful tau (sau pe subalternul tau, depinde ce noroc ai), fara sa ajungi la soluții extreme: demisie, scandal, aruncat cu tastatura – și multe alte imagini eroice care ne trec prin cap în unele momente (știți voi care…).

Cu un Apropo inteligent poți sa-ți spui, civilizat, nemulțumirea fața de un film, o melodie, o emisiune tv. Și asta cat se poate de ferm, fara sa comiți însa un atac la persoana, fara sa cobori în mocirla.

Tot cu un Apropo inteligent poți sa faci praf isteria și proasta creștere. Sunt suficiente cateva cuvinte/texte bine plasate! Sa nu mai vorbim de întreaga industrie fondata pe un simplu Apropo (cultura «search»-ului, dusa la apogeu de motoare de cautare Internet, precum google sau yahoo…).

Apropoul ar trebui sa fie un mod civilizat de-a te baga în seama, indiferent de context, de intenții… Din pacate, de prea multe ori, Apropoul „made in Romania” risca sa devina o grosolanie. Însa un bun manuitor al aluziei știe cand a dat-o în bara, știe cand sa bata în retragere. Apropoul este și un prilej de a ieși din clișeele zilnice. Ziariști, intelectuali, macelari, lucratori în confecții și restul se opresc din munca pentru mici discuții care pornesc de la un Apropo și ajung, dupa o logica stranie, la… Ei, bine, aici începe nebunia! Caci misterioase sunt caile Apropoului!

„Apropo de Dinescu, l-ai vazut pe clovnul de Vadim cum facea aseara la Firea? Apropo de talk-show: m-am uitat la Nașu cu Dinu, cu naționala… de fapt, lasa asta! Apropo de fotbal: l-ai vazut pe Zidane aseara? +sta e George Bush pe teren, frate! Dar, apropo de americani, ai vazut ce scandal cu Bechtel? Apropo de Nastase, ai vazut cum face Raduleasca la electorale?”. Apropoul nu are sfârșit!

Deși România de azi nu pare tocmai locul pentru Apropouri mai mult sau mai puțin fine, exista și la noi o cultura discreta a spiritului critic. Au aparut din ce în ce mai mulți consumatori pretențioși de media. Pana acum, acești oameni nu au fost reprezentați de vreo publicație specializata, nu au avut un loc unde sa-și spuna opinia. E timpul ca lucrurile sa se schimbe pentru ca, încet-încet, era consumatorului maniac, care înghite orice i se pune pe ecran, apune. A venit vremea (tele)spectatorului și ascultatorului incomod, pretețios (chiar puțin snob și, uneori, sclifosit – de ce nu, daca-și permite?).

E vremea unui Apropo inteligent. Ce ziceți? Apropo placut!

Costi Rogozanu așteapta parerile voastre la e-mail [email protected]

Tags: