Un centru media de buzunar

Apropo.ro / 28.01.2005, 14:55
Un centru media de buzunar
Telefoanele mobile vor oferi in curand si capacitati MP3, camere mai performante si posibilitatea de dowload video. Dupa toate aceste, de ce nu am putea sa si inregistram emisiunea TV preferata? Astazi, cei mai multi dintre noi urmarim emisini TV acasa pe televizor, ascultam muzica cu

Telefoanele mobile vor oferi in curand si capacitati MP3, camere mai performante si posibilitatea de dowload video. Dupa toate aceste, de ce nu am putea sa si inregistram emisiunea TV preferata?

Astazi, cei mai multi dintre noi urmarim emisini TV acasa pe televizor, ascultam muzica cu ajutorul playerelor MP3 si facem poze cu ajutorul camerelor digitale sau a camerelor video. Dar, in aceasi masura, fiecare avem cate un telefon in buzunar, pentru efectuarea de apeluri telefonice sau trimitere de mesaje scrise.

Acest mic telefon mobil este pe cale de a deveni o alternativa viabila la unele dintre aceste dispozitive. In acest an, SUA va fi invadata de telefoane cu capacitati de muzica, jocuri si video, de obicei oferite doar de dispozitive electronice de sine statatoare. Pentru prima data, rezolutia camerelor din telefoanele mobile si zoom-ul vor deveni la fel de bune ca cele ale camerelor digitale low-end.

Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, va dubla in acest an numarul de handseturi cu capacitati MP3. Dintre cele 40 de telefoane ce vor fi lansate in acest an, 50% vor avea caracteristici incorporate de playere MP3.

In prezent, un telefon cu camera foto se vinde in medie pentru aproximativ 150$. Dar la sfarsitul acestui an, pretul va scadea pe masura ce va creste volumul. In plus, tot mai multe telefoane in masa vor avea capacitati avansate, precum playere MP3. Sa luam de exemplu Nokia 3220, care are o camera imbunatatita, abilitatea de a reda video clipuri si un MP3 player, va costa aproximativ 100$.

Desi este inca prea devreme pentru a lua in calcul si alte dispozitive, aceasta tendinta are implicatii imense. Deoarece capacitati noi si imbunatatite sunt adaugate telefoanelor mobile, acestea vor deveni amenintari competitive la o gama intreaga de produse, de la playere MP3 la laptop-uri. Iar, pe masura ce telefonul mobil detine un rol tot mai central, piata de electronice si PC-uri s-ar putea confrunta cu o scadere a cererii pentru aceste produse. Se va putea vedea un transfer al banilor de la producatorii de electronice la cei de telefoane mobile.

De asemenea, capacitatile wireless ale telefoanelor mobile ar putea sa le ofere un avans si mai mare. Un telefon mobil cu un player MP3 incorporat ar putea, spre exemplu, sa descarce muzica direct dintr-o retea wireless. De asemenea, va putea sa se sincronizeze cu un PC. Iar cu trasaturi caracteristice de memorie, precum asa numita memorie detasabila de la Nokia, acestea vor putea sa stocheze la fel de multa muzica la fel ca si un player MP3 obisnuit.

Pana acum, camerele telefoanelor mobile aveau o rezolutie foarte mica si o capacitate limitata de zoom. Dar pe 4 ianuarie, Samsung a introdus telefonul sau cu camera SCH-a890 cu o rezolutie de 1.3 megapixeli, o imbunatatire fata de capaciatea de sub un megapixel a telefoanelor actuale. Ca si regula, un numar mai mare de pixeli inseamna o imagine mai buna. Samsung vinde deja un telefon cu o camera de 5 megapixeli in Korea de Sud, iar asemenea modele cu astfel de rezolutie vor aparea in curand si in SUA.

In cursul acestui an, Nokia intentioneaza sa lanseze doua modele cu camera foto de 2 megapixeli. In curand unele modele vor avea si capacitati de zoom optic. Doar cu un telefon mobil, se va putea trimite prin e-mail o fotografie, utilizand o retea wireless, fara a fi nevoie sa se conecteze la un PC.

Si acesta este doar inceputul. Deoarece telefoanele mobile se imbunatatesc, in urmatorii doi ani, acestea ar putea juca un rol important in casa. In curand acestea ar putea fi utilizate ca si telecomanda pentru a controla alte electronice din casa. Intr-o buna zi, consumatorii vor putea sa descarce un film cu ajutorul telefonului, prin intermediul conexiunii wireless si sa-l vizioneze pe televizor. La serviciu, utilizatorii ar putea sa programeze de la distanta, cu ajutorul telefonului, aparatele de acasa pentru a inregistra diferite emisiuni TV.

Unele dintre aceste capacitati sunt deja disponibile, dar navigarea necesita o foarte buna indemanare.

Sursa: www.businessweek.com, preluat de SmartNews.