Un computer a trecut prima dată Testul Turing

De: Marian Andrei / 11.06.2014, 15:00
Un computer a trecut prima dată Testul Turing
Un super-computer a reușit să păcălească oamenii că este un copil de 13 ani, devenind astfel prima mașină care a trecut celebrul Test Turing și a stabilit un nou prag de referință în inteligența artificială.

Royal Society din Londra a testat recent cinci calculatoare pentru a vedea dacă acestea pot „păcăli” specialiștii în timpul unei conversații, făcându-i să creadă că sunt oameni.

Testul a fost conceput în 1950 de Alan Turing, specialist în codare, care a afirmat că „dacă o mașină nu poate di deosebită de un om, atunci ea gândește”.

Până acum, niciun calculator nu a reușit să treacă acest test care constă în serii de câte 5 minute de „conversație” la tastatură. Pentru a trece testul, 30% dintre operatorii umani trebuie să fie convinși că discută cu o persoană umană.

„Eugene Goostman”, un program creat pentru a simula modul de gândire al unui copil de 13 ani a reușit să convingă 33% dintre examinatori că este o persoană umană, au anunțat cei de la Royal Society. Programul a fost creat de Vladimir Veselov, un rus care trăiește în Statele Unite, și ucraineanul Eugene Demchenko, care trăiește în Rusia.

Profesorul britanic Kevin Warwick, de la Universitatea Reading, a declarat cu această ocazie că „în domeniul inteligenței artificiale, Testul Turing este cel mai semnificativ, dar și cel mai controversat, prag de trecut”.

Evenimentul de sâmbăta trecută a avut loc la cea de-a 60 comemorare a morții doctorului Turing.