Un elicopter SMURD s-a prabușit la Iași, 4 persoane au murit

Apropo.ro / 09.01.2006, 10:46
Un elicopter SMURD s-a prabușit la Iași, 4 persoane au murit
Un elicopter aparținând SMURD s-a prabușit, luni dimineața, la trei kilometri de pista aeroportului din Iași, patru persoane pierzându-și viața. Accidentul s-a produs în jurul orei 9.15, iar în elicopter se aflau pilotul, copilotul, un medic și un

Un elicopter aparținând SMURD s-a prabușit, luni dimineața, la trei kilometri de pista aeroportului din Iași, patru persoane pierzându-și viața.

Accidentul s-a produs în jurul orei 9.15, iar în elicopter se aflau pilotul, copilotul, un medic și un asistent medical, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Elicopterul SMURD Iași s-a prabușit la aproximativ zece minute de la decolare, iar dupa impactul cu solul s-a rostogolit pe o distanța de 30-40 de metri, a declarat conducerea Prefecturii Iași, citata de corespondentul MEDIAFAX.

Elicopterul a cazut pe un teren aparținând unei unitați de jandarmi aflata în imediata apropiere a aeroportului din Iași.

În urma accidentului, și-au pierdut viața dr. Liliana Puiu, de 36 de ani, asistenta Mioara Hauta, de 30 de ani, precum și pilotul Valentin Stanescu, 37 de ani, și copilotul Augustin Toma, de 34 de ani.

„Este o mare tragedie pentru noi, dar trebuie sa gasim resurse sa mergem mai departe. Atât asistenta, cât și medicul spuneau ca SMURD este a doua lor familie”, a declarat coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoeșu.

Potrivit subprefectului de Iași, Florin Ungureanu, zborul a durat mai puțin de zece minute, iar aeronava s-a prabușit razant, rostogolindu-se pe o distanța de 30-40 de metri, moment în care au fost proiectate în afara aeronavei corpurile medicului și asistentei, cu tot cu scaune. Corpurile pilotului și copilotului au fost gasite în interiorul aeronavei.

Conducerea Prefecturii Iași a precizat ca condițiile meteo erau favorabile zborului, luni dimineața fiind minus 3 grade Celsius, vânt slab și vizibilitate buna, de pana la 5.000 de metri. La rândul sau, directorul Aeroportului Iași, Mitica Rebegea, a apreciat ca nu condițiile meteo sunt cele care au dus la prabușirea elicopterului.

Elicopterul, de tip Eurocopter EC 135, este în proprietatea MAI și se afla la Iași din toamna anului trecut, pentru a deservi SMURD.

O echipa de 15 specialiști de la Ministerul Administrației și Internelor și de la Autoritatea Aeronautica este așteptata la Iași pentru a începe o ancheta privind cauzele ce au dus la prabușirea elicopterului.

Elicopterul aparținând SMURD s-a prabușit, luni dimineața, în jurul orei 9.15.

Conform prefectului de Iași, Radu Prisacaru, elicopterul a decolat de pe Aeroportul din Iași pentru a efectua un zbor trehnic. Acesta se face în fiecare dimineața, cu tot echipajul la bord, pentru verificarea starii tehnice a aparatului.

La fața locului au sosit importante forțe de ordine care au izolat zona.

Acesta este al doilea elicopter SMURD prabușit, dupa cel aparținând SMURD Târgu Mureș, care a cazut în 5 martie 2003, într-o comuna din județul Cluj, cu patru oameni la bord.

Elicopterul prabușit în 2003 se întorcea de la Budapesta (unde transportase la spital un bebeluș din Bistrița) și avea la bord un medic, un asistent și doi piloți. În elicopter se aflau medicul Monica Cardoș (33 de ani, care lucra pentru SMURD din 1997), asistentul Ferenczi Csongar (24 de ani), precum și pilotul Lucian Huzdup (42 de ani, tata a doi copii) și comandantul navei, Nicolae Marian (unul dintre puțini piloți români cu drept de zbort pe timp de noapte). Toate cele patru persoane aflate în elicopter și-au pierdut viața

Mediafax