„Un etaj mai jos”, filmul lui Radu Muntean, selecţionat la Festivalul de la Toronto

De: Cătălina Matei / 21.08.2015, 08:00

„Un etaj mai jos”, filmul lui Radu Muntean, selecţionat la Festivalul de la Toronto
După premiera mondială la Festivalul de la Cannes, cel mai nou film semnat de Radu Muntean, Un etaj mai jos, îşi continuă traseul în marile festivaluri ale lumii.


Pelicula a fost selecţionată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (10 – 20 septembrie), cel mai mare eveniment de gen din America de Nord, ajuns la a 40-a ediţie. Un etaj mai jos va avea premiera nord-americană în secţiunea Contemporary World Cinema, dedicată celor mai bune producţii arthouse recente din întreaga lume.
„În acest thriller cu ardere lentă, excelent executat, al regizorului român Radu Muntean, un bărbat care a fost martor la preludiul unei crime decide să tacă şi să-şi vadă de viaţă – până într-o zi, când posibilul ucigaş bate la uşă şi începe să se insinueze în viaţa lui, a soţiei şi a fiului său”, notează selectorii Festivalului de la Toronto.

Un etaj mai jos va rula în cinematografele din România începând cu 18 septembrie şi va putea fi văzut în sălile din Bucureşti, Iaşi, Cluj,  Alba Iulia, Braşov, Brăila,  Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Filmul spune povestea lui Pătraşcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră şi la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenarişti, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecţionate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.
La Cannes, Un etaj mai jos a fost primit entuziast de mai toate marile publicaţii de cinema ale lumii –  de la „Variety”, „Screen Internaţional”, „The Hollywood Reporter” şi „Positif” la „Le Monde” sau „Le Figaro”. Graţie cronicilor din presa internaţională, filmul a fost achiziţionat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveţia, Cehia şi Slovacia, vânzările la nivel internaţional fiind gestionate de Films Boutique.
În România, Un etaj mai jos este distribuit de către Transilvania Film.