Un film despre Alice Guy-Blaché, prima femeie regizor, scenarist și producător din istorie, în pregătire

De: Loredana Toma / 16.01.2021, 12:00
Un film despre Alice Guy-Blaché, prima femeie regizor, scenarist și producător din istorie, în pregătire

Producătorii aclamatului documentar la Festivalul de Film de la Cannes din 2018 “Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché” fac din nou echipă pentru un proiect despre subiectul lor favorit. Este vorba despre un lungmetraj biografic despre cea care a fost prima regizoare, scenaristă, producătoare și proprietar de studio de film din istorie, Alice Guy-Blaché, iar proiectul este în faza de început.

Franțuzoaica Alice Guy-Blaché, născută în 1873, a fost în sala în care frații Lumiere au organizat prima proiecție cinematografică din istorie, în 1895. Inspirată de ceea ce a văzut atunci, ea avea devină producător de film la studioul francez. Apoi a făcut o călătorie în SUA, unde a devenit director artistic la studiourile Solax, în New York, dar și un investitor de seamă într-o companie de producție nouă în New Jersey, Acesta a devenit ulterior centrul producției de film americane, înainte să apară Hollywood-ul.

O afacere falimentată de Hollywood

De-a lungul carierei sale, a realizat peste 1.000 de scurtmetraje și filme mute, inclusiv comedii și drame, majoritatea având femei în rolurile principale. Filmul său din 1906 “The Consequences Of Feminism” a portretizat o lume în care rolurile femeilor s-au inversat cu cele ale bărbaților, iar “A Fool And His Money” (1912) a fost prima producție cu o distribuție afro-americană. Studioul său producție a mers foarte bine cu vedete cunoscute și filme distribuite de MGM. Însă, în 1921, ea pierdut totul, odată cu apariția Hollywood-ului. Blaché s-a întors în Franța în 1922 și n-a mai lucrat niciodată la vreun film. În ultimii ani de viață, s-a întors în New Jersey, unde a rămas, alături de fiica sa, până în 1968, când a decedat, la vârsta de 94 de ani.

Pamela B. Green este cea care se află la cârma proiectului ca scenarist, regizor și producător.

CITEȘTE ȘI: Netflix a anunțat lista filmelor originale pentru 2021. Cele mai mari staruri își dau întâlnire pe platformă

Foto: Profimedia Images