Un film despre patru milioane de romani

Apropo.ro / 20.06.2008, 15:42
De ce pleaca romanii din tara lor? De ce sunt dispusi sa faca un astfel de efort daca nimeni nu ii alunga din tara lor? Odata plecati, cati dintre ei vor dori sa revina in Romania?

Documentarul "Migratorii" realizat de europarlamentarul Adina Valean incearca sa raspunda la aceste intrebari de maxim interes si sa demonstreze ca romanii care au ales sa plece din tara nu sunt doar hoti, violatori, tigani, criminali, ci oameni normali, in cautarea unei vieti mai bune, pentru ei si familiile lor.

Italia

Dintre romanii plecati la munca in Italia, intre 200.000-400.000 sunt menajere. Femei obisnuite, care si-au parasit familiile si tara pentru a le asigura un trai mai bun. Salariile sunt indiscutabil superioare celor pe care munceau in Romania si chiar daca lucreaza in conditii vitrege (fara zile libere si fara forme legale de munca) accepta aceste neajunsuri. Este un sacrificiu care merita facut.

Vom intelege, privind acest documentar, ca italienii nu sunt rasisti. Sunt doar persoane nepregatite din punct de vedere cultural sa accepte ca tara lor e invadata de oameni de alte nationalitati, oameni de care ei au o evidenta nevoie si care formeaza o comunitate separata, dar uriasa.

Din 2 milioane de romani care traiesc in Italia, doar 2800 se afla in prezent in inchisoare!

Spania

100.000 de romani muncesc si traiesc intr-o singura provincie spaniola, reprezentand aproape o treime din populatia din Castellon, romani pe care multi ii numesc pe nedrept "capsunari".

Spania este un exemplu de succes in ceea ce priveste integrarea imigrantilor romani. Romanii s-au transformat intr-o populatie stabila, aducandu-si familiile si ajutand la expansiunea economica a provinciilor in care au ales sa ramana.

Cum s-a intamplat acest lucru? Tara adoptiva i-a ajutat sa se integreze, oferindu-le conditii financiare bune, iar romanii au adus cu ei o dorinta evidenta de a deveni rapid o parte activa a acestei comunitati.

Marea Britanie

Britanicii nu ii vor pe romani. Insa romanii din Londra au succes si primesc slujbe foarte bune. Un paradox la care Adina Valean incearca sa ofere o explicatie.

25% din populatia Londrei este compusa din oameni nascuti in strainatate, oameni care sunt considerati nu indieni, asiatici sau romani, ci pur si simplu "cetateni ai lumii".

Romanii, personalitati dinamice si deschise spre nou, dornice de a invata si de a explora in permanenta, au reusit sa ocupe slujbe de vis in sectorul financiar, arhitectura, constructii. Iar societatea engleza, recunoscuta la nivel mondial pentru conservatorismul sau, se deschide gradual imigrantilor, devenind o societate multiculturala constienta de beneficiile pe care le are de pe urma acestora.

61% din angajatorii englezi vor sa angajeze imigranti pentru gradul lor ridicat de competenta!

Germania

In aceasta tara, a te integra inseamna a castiga un pariu: cu tine, cu societatea, cu timpurile moderne in care traiesti. Nu e usor, poate ca e mai greu decat in oricare alta tara europeana, insa satisfactiile dobandite sunt pe masura. Romanii ajunsi in Germania, fie ei artisti sau profesori, toti spun cu mandrie: "Si eu sunt berlinez!".

Doar 21% dintre tinerii care au studiat in strainatate vor sa isi continue viata in Romania!

Comenteaza trimite pe ym printeaza

Bancul zilei
Clipul zilei

De ce nu-l schimba Piturca pe Banel? Pentru ca nu-l prinde…

Cuvinte cheie: Porsche Boxster, accident, germane
Citeste acum bancurile zilei Vezi cele mai tari clipuri de azi
Ai un banc bun – Trimite-l acum Uploadeaza rapid clipul tau