Un fost ministru chinez, condamnat la moarte cu suspendare

De: Marian Andrei / 08.07.2013, 14:00
Un fost ministru chinez, condamnat la moarte cu suspendare
Fostul ministru al Căilor Ferate Liu Zhijun, acuzat de luare de mită și abuz de putere, a fost condamnat la moarte de o instanță chineză.

Acesta este primul caz de corupție la nivel înalt în care se dă o sentință de când noul președinte, Xi Jinping a preluat puterea, în martie 2013. La începutul mandatului său, Xi a jurat să combată corupția, avertizând oficialii cu privire la „acceptarea mitei”.

Liu, acuzat că a acceptat sume în valoare de peste 10 milioane de dolari, de-a lungul a 25 de ani, a fost suspendat din Partidul Comunist anul trecut, în mai. În timpul procesului, procurorii au arătat că el a ajutat 11 oameni să câștige licitații pentru diverse contracte și să fie promovați, în schimbul banilor care i-au fost oferiți.

Liu a devenit ministrul Căilor Ferate în 2003 și a condus un program de investiții de milioane de dolari. A fost demis în februarie 2011, după ce autoritățile au lansat o investigație în cadrul căreia acesta era acuzat de „grave abateri disciplinare”.

În martie, China a dizolvat ministerul Căilor Ferate, măsură care a făcut parte dintr-un plan menit să crească eficiența guvernului și să combată corupția, atribuțiile sale fiind preluate de ministerul Transporturilor.