Un grup de dizidenți cubanezi a ocupat o biserică

De: Marian Andrei / 15.03.2012, 13:00
Un grup de dizidenți cubanezi a ocupat o biserică
Mai mulți contestatari ai regimului comunist au ocupat o biserică catolică din Havana și cer o audiență la Papa Benedict al XVI-lea, care va efectua în curând o vizită în Cuba.

Grupul, format din 13 disidenți, îl roagă pe Papa să influențeze autoritățile cubaneze, pentru ca acestea să elibereze deținuții politici și să înceteze represaliile împotriva opoziției.

Biserica catolică cubaneză a criticat ocuparea lăcașului sfânt, catalogând-o drept „ilegitimă și iresponsabilă” și a declarat că bisericile nu trebuie să fie folosite în calitate de arene politice.

„Aceasta este o strategie planificată de diferite grupări. Se pare că se dorește crearea unei situații critice înaintea vizitei Papei Benedict al XVI-lea”, a declarat arhiepiscopul Havanei, Jaime Ortega.

Protestatarii, cinci femei și opt bărbați, sunt membri ai Partidului Republican Cubanez, mișcare politică declarată ilegală în Cuba și cer eliberarea necondiționată a deținuților politici, încetarea persecuției opozanților regimului, sistarea cenzurii și dreptul de a călători liber.

Papa Benedict al XVI-lea urmează să viziteze Cuba la sfârșitul lunii martie, la 14 ani după vizita facută de predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, în ianuarie 1988.