Un judecător american cere Iranului și Al-Qaida despăgubiri pentru 11 septembrie

De: Marian Andrei / 05.10.2012, 12:30
Un judecător american cere Iranului  și Al-Qaida despăgubiri pentru 11 septembrie
Un judecător federal american a dispus ieri ca Iranul, mișcarea șiită libaneză Hezbollah și alte entități să despăgubească familiile victimelor atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Decizia de ieri, luată în lipsa acuzaților și care probabil că nu va fi pusă niciodată în aplicare, stabilește despăgubiri în valoare de 6,048 de miliarde de dolari, repartizate între familiile a 47 de victime care s-au asociat plângerii depuse de Fiona Havlish, o femeie care și-a pierdut soțul în atentatele de la New York, în funcție de gradul de rudenie cu persoanele decedate.

În hotărâre sunt numiți Iranul, liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei, mișcarea șiită libaneză Hezbollah, Osama ben Laden, talibanii și mișcarea Al-Qaida.

Iranul a negat întotdeauna orice responsabilitate în atentatele în care au fost ucise aproape 3.000 de persoane la New York și Washington, însă, într-o hotărâre în lipsă pronunțată pe 22 decembrie la New York, acesta a fost găsit vinovat de ajutarea Al-Qaida, care a revendicat aceste atacuri.