Un jurnalist afgan a fost condamnat la moarte

Apropo.ro / 23.01.2008, 11:51
Un jurnalist afgan a fost condamnat la moarte
Un tribunal din Afganistan a condamnat la moarte un jurnalist afgan, detinut din octombrie sub acuzatia de "blasfemie".

Un tribunal din Afganistan a condamnat la moarte un jurnalist afgan, detinut din octombrie sub acuzatia de "blasfemie", au anuntat miercuri surse oficiale, relateaza AFP.

Familia lui Perwiz Kambakhsh, in varsta de 23 de ani, a primit marti o notificare scrisa in care era anuntata de condamnarea jurnalistului, in urma deciziei unui tribunal al provinciei Balkh, din nordul tarii, potrivit fratelui tanarului, Yaqoub Ibrahimi.

Potrivit acestuia, procesul a avut loc cu usile inchise, fara ca tanarul jurnalist sa beneficieze de reprezentare legala.

"Pe baza crimelor comise de Perwiz Kambakhsh, tribunalul primei instante l-a condamnat la pedeapsa cea mai grava, care este pedeapsa cu moartea", a declarat procurorul adjunct al provinciei, Hafizullah Khaliqyar.

Tanarul a fost arestat la 27 octombrie pentru ca ar fi distribuit colegilor sai de la Universitate un articol "insultator la adresa islamului si in care se interpreteaza in mod eronat versetele Coranului", potrivit unui document oficial.

Perwiz Kambakhsh, student la Universitatea din Balkh si reporter la un cotidianl local, Jahan-e Naw (Lumea noua), a respins aceasta decizie si urmeaza sa conteste hotararea in apel, a anuntat familia sa.

Nu este el autorul articolului in care sunt interpretate versetele Coranului din persepctiva drepturilor femeii, au declarat colegii sai.

"A citi un articol nu este un pacat. Vrem sa fie eliberat imediat", a cerut duminica Asociatia Jurnalistilor afgani independenti (AIJA), prin vocea presedintelui sau, Rahimullah Samandar.

Potrivit acestuia, retinerea jurnalistului este legata de "articole critice" scrise de fratele sau Yaqoub Ibrahimi impotriva autoritatilor din regiunea Balkh.

Organizatiile internationale de aparare a drepturilor jurnalistilor au protestat vehement miercuri fata de condamnarea reporterului.