Un medic italian a refuzat să îi facă transplant de inimă unui român

De: Gabriela Voicu / 24.08.2012, 15:30
Un medic italian a refuzat să îi facă transplant de inimă unui român
Un medic italian a refuzat să îi facă un transplant de inimă unui marinar român, în vârstă de 53 de ani, motivând că "inimile italienilor trebuie să ajungă la italieni".

Un medic italian a refuzat să îi facă un transplant de inimă unui marinar român, în vârstă de 53 de ani, care suferise un infarct.

Marinarul, angajat pe nava unui armator italian, era internat la Mestre, unde era ținut în viață cu ajutorul unei inimi artificiale.

Pentru a-i salva viața, medicii au chemat un cardiochirurg din Padova, în vederea realizării unui transplant. Spre surprinderea lor, însă, cardiochirurgul din Padova a recomandat transferul pacientului în România, „pentru a continua tratamentul” și „a ajunge pe o listă de transplant”, deși bolnavul nu ar fi supraviețuit unei asemenea călătorii. Mai mult, acesta i-ar fi spus unui coleg din Mestre că „inimile italienilor trebuie să ajungă la italieni”, mai menționează sursa citată.

Medicii din Mestre au luat legătura apoi cu un spital din Udine, unde românul a fost operat și salvat. Conducerea spitalului dell’Angelo din Mestre a trimis o plângere către spitalul din Padova, unde lucra cardiochirurgul care a refuzat transplantul, în care arăta că marinarul român e cetățean european, că era plătit și asigurat medical de un angajator italian și că avea dreptul la tratament în Italia.

Autoritățile italiene au deschis o anchetă în acest caz. Oficialii au precizat că această întâmplare riscă să distrugă imaginea instituției medicale din Italia.