Un muzeu cere ajutorul publicului pentru descifrarea unui mesaj criptat de acum 150 de ani

De: Marian Andrei / 19.02.2013, 16:30
Un muzeu cere ajutorul publicului pentru descifrarea unui mesaj criptat de acum 150 de ani
Deoarece au descifrat doar o parte din document, curatorii muzeului au cerut ajutorul publicului pentru descifrarea documentului și găsirea cheii pentru ajungerea la "Paradisul terestru".

Expoziția despre istoria jocurilor și loteriilor deschisă la Abbey House Museum din localitatea britanică Kirkstall prezintă, în premieră, un document criptat data din epoca Victoriană, mai precis din anul 1860.

Pentru vremea în București și în alte orașe, consultă vremea apropo

De ce este așa deosebit acest document, vă veți întreba. Ei bine, nici istoricii, nici specialiștii nu au putut descifra integral mesajul, astfel că au cerut ajutorul publicului. Mesajul este exprimat prin intermediul pictogramei, o modalitate foarte populară de a transmite mesaje codate în acea epocă.

Din ceea ce au reușit să descifreze până acum cercetătorii, este vorba despre reclama unei loterii la care se puteau câștiga premii în bani, dar se face referire și la un „Paradis terestru”.

Specialiștii muzeului care deține acest document au lansat o provocare publicului, îndemnând la descifrarea pasajelor lipsă și chiar la corectarea, dacă este cazul’ a părților interpretate până acum.