Un nigerian student la Cluj a cântat alaturi de Ombladon

Apropo.ro / 12.12.2004, 18:28
Un nigerian student la Cluj a cântat alaturi de Ombladon
"Nu conteaza daca ești african, indian, european. Alb sau negru. Nu exista dreptate alba sau dreptate neagra, adevar alb sau negru. Justiția și corectitudinea sunt aceleași peste tot în lume, la fel cum și raul este același", crede Ken Ujah Obiesie, un

„Nu conteaza daca ești african, indian, european. Alb sau negru. Nu exista dreptate alba sau dreptate neagra, adevar alb sau negru. Justiția și corectitudinea sunt aceleași peste tot în lume, la fel cum și raul este același”, crede Ken Ujah Obiesie, un tânar nigerian venit anul acesta la Cluj ca sa studieze medicina.

Faptul ca îi place sa filosofeze nu e nici pe departe singurul lucru mai special la el. Bunaoara, a urcat pe scena alaturi de un laureat al MTV Europe și vrea sa combine hip-hop-ul cu manelele.

Mereu grabiți

„Muzica e o arta. E mai mult decât poezie, pentru ca acolo folosești numai cuvinte. Muzica e mai presus de cuvinte, înseamna și imagine, și ritm. Înseamna însa și o poveste”, își da Ken frâu liber gândurilor, tragând relaxat dintr-o țigara.

„Oamenii ar trebui sa învețe din muzica, la fel ca din oricare alta arta. Sa învețe despre dragoste, despre frumos și despre adevar. Sa te faca sa privești înlauntrul tau mai departe de culoare, de ceea ce ți se spune și de ceea ce ți se impune”, continua nigerianul.

Are o teorie a lui, aceea ca oamenii se grabesc mereu, traind într-o goana continua și inconștienta.

„Uita-te la majoritatea studenților: nopți întregi prin cluburi, dupa care dorm toata ziua și sunt obosiți. Nici macar nu au o slujba, dar sunt obosiți”, se amuza Ken.

Nimic nu-i imposibil

Vara aceasta, Ken a urcat pe scena, într-un concert, la Dej, alaturi de Ombladon, de la Paraziții, care a fost uimit de ușurința cu care tânarul nigerian a ținut ritmul. „Dupa concert, am mers într-un local unde am discutat despre muzica, despre impactul ei. Ombladon e un tip inteligent și cu simțul umorului. Cânta din suflet”, povestește Ken.

El a pastrat legatura cu trupa bucureșteana, consacrata deja pe scena româneasca datorita versurilor acide prin care sunt ironizate ipocrizia și îngustimea unor oameni care l-au ridicat în slavi pe Ceaușescu.

Anul viitor, împreuna cu trupa clujeana Anexa 1, cu care cânta, Ken va scoate un album la care va colabora și Ombladon. „Totul e ca lumea sa înțeleaga: nimic nu e imposibil”, zâmbește Ken.

Combinație ciudata

Printre micile „fixuri” pe care le are Ken se numara și unul care i-a speriat la început pe colegii lui de trupa: sa combine hip-hop-ul cu manelele! Povestește, râzând, cum ceilalți se holbau la el, explicându-i ca nu e posibil.

„Atunci, am luat microfonul, l-am rugat pe instrumentist sa simuleze un ritm de manea și am improvizat niște versuri cu ritm de hip-hop. Au ramas încântați de rezultat”, spune Ken.

Nigerianul considera ca e o prostie sa crezi ca un gen de muzica pentru o anume categorie sociala nu poate fi bun. „Trebuie sa-ți folosești capul. Asta le tot spun tuturor: folosește-ți capul!”, conchide Ken.

O trupa controversata

Bogdan Ionuț Pastaca „Ombladon” a câștigat premiul MTV Europe pentru cea mai buna trupa româneasca, cu piesa „Egali din naștere”, pe care o cânta cu Raku. Este colegul lui Catalin Ștefan Ion „Cheloo” și Petre Urda „Freakadadisc”, componenții controversatei trupe rap „Paraziții”. Sunt cunoscuți pentru campaniile pe care le susțin prin piesele lor, dar și pentru problemele pe care le creeaza limbajul lor televiziunilor care îi cheama la emisiuni în direct.

Dupa ce Consiliul Național al Audiovizualului a interzis clipul piesei „Bad Joke”, „Paraziții” s-au lansat într-o adevarata campanie muzicala împotriva obstrucționarilor libertații de exprimare. Printre ultimele piese-manifest se numara „Jos Cenzura!” și „Citește o carte!”. Albumul „Condoleanțe”, al lui Ombladon, a fost cel mai bine vândut album al verii.

Egali din naștere

„Au scapat de sub zavoare lenea, rautatea și trufia
Or sa mearga în lume ș-or sa cuprinda minți neștiutoare
Prea nevinovate și prea slabe, înca sa le stea împotriva.
Avem puterea de a trece peste tot raul ce se petrece
Nimeni nu ne înțelege
Cam toata lumea ar vrea sa ne lege în zale (…)
Totul pare mare atunci când ești mic
Nu-i nimic
Totul pare de neatins
Nu te lasa învins
Vorbesc de pace, și arata armele
Cum .. când toți trebuia sa fim egali din naștere.”
(Fragment din piesa „Egali din naștere”, premiata la MTV)

Codruța Simina
Clujeanul