Un nou film in regia lui Radu Muntean

Apropo.ro / 21.02.2006, 18:52
Un nou film in regia lui Radu Muntean
In urma cu o saptamana au debutat filmarile unei noi productii romanesti: Hartia va fi albastra, in regia lui Radu Muntean. Filmul, o productie Multi Media Est, este unul dintre castigatorii Concursului de Proiecte Cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei in


In urma cu o saptamana au debutat filmarile unei noi productii romanesti: Hartia va fi albastra, in regia lui Radu Muntean. Filmul, o productie Multi Media Est, este unul dintre castigatorii Concursului de Proiecte Cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei in 2005.

Scenariul filmului, scris de Razvan Radulescu, Alex Baciu si Radu Muntean, ne poarta in noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 si il are ca protagonist pe Costi Andronescu (Paul Ipate) – un tanar recrut prins de Revolutie cu doar 3 luni inainte de eliberare.

Pe Costi, evenimentele acelei nopti il gasesc patruland in cartierele marginase ale Bucurestiului, departe de forfota locurilor „fierbinti” ale Revolutiei.

Spre deosebire de ceilalti soldati si de locotenentul grupei in care se afla, Costi crede ca misiunea oricarui roman, dupa atatia ani de dictatura, este sa lupte impotriva teroristilor cu toate resursele, indiferent de ordinele superiorilor.

Drept urmare, fuge sa lupte la Televiziune. Drumul lui Costi spre inima Revolutiei este presarat cu o multime de intamplari, personaje, situatii ambigue si totodata periculoase carora trebuie sa le faca fata pana la final. In dimineata de 23 decembrie, alaturi de soldatii-colegi din grupa militara, ostenit si tulburat, Costi crede ca tocmai a trecut printr-o etapa importanta a vietii lui. Dar oare chiar s-a terminat?

Radu Muntean se afla la al doilea lung metraj, dupa „Furia”, debutul sau din 2002, recompensat cu cinci premii UCIN (Uniunea Cineastilor din Romania), inclusiv cel pentru „Cel mai bun debut”. In editia din 2003 a Festivalului International de Film Transilvania, „Furia” a reprezentat Romania in „Competie” si a castigat Premiul pentru imagine (oferit directorului de imagine Vivi Dragan Vasile).

Radu este fara indoiala un prolific regizor de spoturi publicitare. Din 1996 si pana in prezent el a regizat peste 300 de spoturi pentru agentii precum BV McCan Ericsson, Saatchi & Saatchi, D’Arcy, Leo Burnet, Graffitti BBDO, castigand peste 40 de premii nationale si internationale la festivaluri de publicitate. El este „vinovat”, de exemplu, pentru intiparirea clara in mintea romanilor a celebrului DorelÂ…

Distributia filmului Hartia va fi albastra este formata, in mare masura, din actori tineri. Dupa Furia, Dragos Bucur si Andi Vasluianu au revenit pe platoul de filmari alaturi de Radu Muntean.

Dintre tineri mai fac parte si Tudor Istodor, Alex Potocean, Gabriel Spahiu, Costi Dita, Mimi Branescu si Ana Ularu. Cel mai tanar dintre ei este Paul Ipate, in rolul principal.

Paul este inca student la Actorie, in cadrul UNATC, dar joaca deja in cateva spectacole de teatru, precum „Chirita of Barzoieni”, la Teatrul de Comedie, unde canta si danseaza pe post de Gulita. Adrian Carauleanu, Ioan Sabdaru si Dana Dogaru sunt unii dintre actorii maturi ai filmului.

Se preconizeaza niste viitoare zile de filmare extrem de interesante in locatii precum Arcul de Triumf, Piata Victoriei sau Televiziunea Romana, reconstituindu-se atmosfera capitalei din decembrie ’89.

Tags: