Un nou teatru va fi construit în București

De: Gabriela Voicu / 19.09.2012, 09:59
Un nou teatru va fi construit în București
Noul sediu al Teatrului Național de Operetă va putea rivaliza cu orice instituție de gen din Europa, fiind unul dintre cele mai moderne teatre europene.

„Noua clădire va fi primul teatru din România construit după 1990”, a anunțat Răzvan Ioan Dincă, directorul TNO, marți, într-o conferință de presă prilejuită de deschiderea stagiunii 2012 – 2013.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Puiu Hașotti, a spus că noul sediu al Teatrului Național de Operetă „va putea rivaliza cu orice instituție de gen din Europa”, fiind, alături de sediul renovat al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din Capitală, unul dintre cele mai moderne teatre europene.

Costul total al investiției se va ridica la aproximativ 11 milioane de euro, durata de execuție fiind, potrivit contractului, de nouă luni, a anunțat Puiu Hașotti în aceeași conferință de presă.

Reprezentanții Operetei au declarat pentru MEDIAFAX că suma alocată construcției noului sediu al instituției de spectacole provine ‘în mare parte de la Ministerul Culturii”, fără a oferi cifre concrete.

În ceea ce privește compania care se va ocupa de lucrările de execuție a noului sediu și despre proiect în general, reprezentanții Operetei au declarat că vor oferi mai multe informații „atunci când va fi momentul”.

Turneul național al TNO va debuta pe 22 septembrie, la Constanța, cu spectacolul „Contesa Maritza”, și va dura, potrivit directorului instituției, pe toată perioada construcției noului teatru.

Lucrările de reabilitare a Teatrului Național București (TNB), un proiect inițiat în 2007, au început în 2011, iar Teatrul de Operetă „Ion Dacian” și Centrul Național al Dansului au părăsit definitiv acest imobil în care și-au desfășurat activitatea.

Sala Studio în care au fost prezentate spectacolele Teatrului Național de Operetă a fost folosită de TNB până în 1987, când a intrat în folosința Operetei, al cărei sediu fusese demolat. Teatrului de Operetă i-a fost atribuită între timp Sala Omnia din fosta clădire a Senatului, care trebuie de asemenea reabilitată. Lucrările, anunțate în urmă cu câțiva ani, nu au început încă.