Un papă autoritar

Apropo.ro / 31.12.2007, 00:00
Un papă autoritar
Pe 19 aprilie 2005, peste un miliard de catolici din toată lumea şi-au cunoscut noul lider – Papa Benedict al XVI-lea. Povestea lui se conturează prin mărturiile celor ce îl cunosc, foşti colegi şi aliaţi, teologi, preoţi, scriitori, jurnalişti şi chiar fratele său.
Cardinalul german Joseph Ratzinger, numit noul papă, este cunoscut ca fiind un foarte autoritar tradiţionalist de dreapta. Liberalii catolici s-au temut că va duce Biserica la distrugere, întrucît vederile sale şi circumspecţia faţă de modernitate ar putea îndepărta o mare parte a credincioşilor. Căci cel mai puternic creştin din lume are o înclinaţie evidentă către tradiţie şi ordine. Timp de 23 de ani, a fost preşedintele instituţiei care odată purta numele de Inchiziţie: poliţia dură a Vaticanului (Congregaţia pentru doctrina credinţei). Unii susţin că el doar executa ordinele predecesorului său, papa Ioan Paul al II-lea, dar victimele sale se tem că puterea supremă a Bisericii a trecut în mîinile celui cunoscut sub numele de “Rottweiler-ul lui Dumnezeu”.
Documentarul examinează copilăria sa devotat catolică, dintr-un sătuc bavarez, curmată de naşterea regimului totalitarist nazist şi începerea războiului. Cînd Joseph Ratzinger avea 16 ani, a fost obligat să se înroleze. A fost transferat în Ungaria, unde a fost martorul concentrării evreilor, o dată cu începerea Holocaustului. Mai tîrziu, cînd era evident că Germania va pierde războiul, s-a zvonit că Joseph a dezertat. Fratele său ne oferă o nouă interpretare a plecării sale de pe front şi întoarcerea în Germania. Vom vedea cum, după război, Joseph Ratzinger a devenit soldat întru Iisus, cum, în 1960, a devenit cunoscut drept unul dintre moderniştii Bisericii Catolice, implicat în conducerea acesteia către secolul XX şi cum, ulterior, a devenit partizan al dreptei, separîndu-se de vechii aliaţi. A fost aceasta doar o reacţie de şoc la haosul revolu­ţionar din 1968, ori, mai degra­bă, a fost o înţelegere profetică a consecinţelor modernismului?
Documentar
luni, 20.00,Viasat History