Un pas nou spre viitor: brate robotice care imita miscarile utilizatorului (Video)

Apropo.ro / 17.10.2011, 13:01
Un model de robot industrial ar putea revolutiona utilajele mecanice folosite indeosebi in constructii, prin imitarea miscarilor bratelor utilizatorului, oferindu-i acestuia mai multe grade de libertate si o putere supraumana.

Raytheon-Sarcos, o multinationala cu peste 72.000 de angajati, la nivel global, specializata pe sisteme de aparare si inovatii tehnologice a prezentat ultima sa creatie: o pereche de brate robotice capabile sa imite miscarile utilizatorului pentru a-i oferi acestuia puteri supraumane dar cu mult mai multe grade de libertate fata de alte dispozitive aflate pe piata.

Robotul este gandit sa ajute conductorul sa ridice obiecte foarte grele, dintr-o pozitie mult mai confortabila si cu o dexteritate sporita fata de banalele motostivuitoare.

Acest aparat poate fi folosit de aproape oricine, nefiind nevoie de a face un instructaj greoi celui care il va opera, miscarile si actiunile fiind unele intuitive si naturale.

Vicepresedintele diviziei de Operatiuni a companiei Raytheon a declarat pentru un canal de televiziune ca fiecare actiune care necesita folosirea fortei robotului transmite feedback utilizatorului, pentru ca acesta sa poata „simti” mai bine ce are de facut.

Inca nu se stie daca si cand va ajunge acest produs pe piata insa plaja operatiunilor la care ar putea fi folosit este mult in afara domeniului constructiilor iar un exemplu interesant ar fi productia hollywoodiana „Real Steel”, care duce box-ul la un nivel superior, lupta fiind data intre roboti controlati de oameni din afara ringului.