Un pensionar din Peru revendica Machu Picchu

Apropo.ro / 16.09.2011, 09:50
Un pensionar din Peru revendica Machu Picchu
Edgar Echegaray Abril, in varsta de 70 de ani, sustine ca celebrul sit care contine vestigii ale culturii pre-incase ii apartine din... 1910.

Septuagenarul are ca dovada un act de vanzare-cumparare, datat din 14 iunie 1910, care arata, in viziunea sa, ca inaintasii sai au achizitionat, contra unei cantitati substantiale de aur, terenul pe care se afla celebrul site arheologic Machu Picchu, vizitat de peste 700.000 de turisti in fiecare an

In 1944, parintii lui Edgar Abril si-au vandut proprietatea familiei Zavaleta, dar contractul stipula ca ruinele nu faceau parte din actul de vanzare. Statul peruan nu a intocmit niciodata actele de expropiere necesare pentru ca tranzactia sa fie perfect legala. Astfel, trecerea teritoriului in beneficiul statului peruan nu a fost niciodata oficializata si, mai mult, familia lui Abril nu a primit vreo despagubire pentru pierderea proprietatii, asa cum prevedea legea.

Dupa sapte ani de confruntari prin tribunale, Edgar Abril s-a adresat UNESCO, sperand ca organizatia internationala va face presiuni asuprea guvernului peruan ca acesta sa recunoasca drepturile pe care familia sa le are asupra teritoriului declarat, in 1983, Patrimoniu al Umanitatii. Daca Abril ar castiga procesul, el ar urma sa primeasca de la statul peruan o suma substantiala, de ordinul sutelor de milioane de euro.

In replica, guvernul peruan spune ca „terenul si vestigiile de la Machu Picchu apartin tuturor peruanilor„.