Un preot din Constanța a înstrăinat clădirea bisericii

De: Marian Andrei / 19.02.2013, 18:30
Un preot din Constanța a înstrăinat clădirea bisericii
Preotul Nicolae Picu a fost suspendat de Arhiepiscopia Tomisului după ce a făcut demersuri prin care o asociație a primit dreptul de proprietate asupra bisericii în care slujea acesta.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, în toamna anului trecut a fost începută o serie de cercetări la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanța, în urma căreia ar fi rezultat că, în calitatea sa de paroh al bisericii Sf. Mare Mucenic Mina, preotul Nicolae Picu a înstrăinat clădirea bisericii și oficiul parohial.

Află mai multe despre timpul probabil pe vremea.apropo.ro

„În fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat în favoarea unei asociații (Asociația Sf. Mucenic Mina), fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane, care are caracter de lege”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaș.

Articolul reglementează că o biserică, imediat după sfințirea ei, trece de drept în proprietatea și folosința unităților de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul și clădirile ei.

În consecință, Adunarea Eparhială, formată din 30 de membri, clerici și mireni, a decis suspendarea din preoție a lui Nicolae Picu, deferirea lui spre judecată consistoriului eparhial și declanșarea acțiunilor legale în instanță pentru recuperarea bunurilor.

Piatra de temelie a bisericii fost pusă în 31 iulie 1994, fiind primul proiect al Asociației Sf. Mucenic Mina, înființată în 1992 de către preotul Nicolae Picu. Construită în stil autentic maramureșean, cu o suprafață totală de 263 metri pătrați și turla de 41 de metri, este una din cele mai mari biserici de lemn din țară.