Un puști de 15 ani a descoperit o nouă metodă de depistare a cancerului pancreatic

De: Marian Andrei / 22.05.2012, 16:30
Un puști de 15 ani a descoperit o nouă metodă de depistare a cancerului pancreatic
Jack Andraka, un tânăr de 15 ani din Maryland, Statele unite, a câstigat premiul I la cel mai mare concurs științific internațional pentru liceeni, prezentând o nouă metodă de depistare a cancerului pancreatic în stadiu incipient.

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai „parșive” boli cunoscute, trecând neobservat până când ajunge în fază avansată, șansele de supraviețuire depășind rar cinci ani, de la depistarea bolii. Este boala care, printre altele, dă cele mai mari și mai rapide scăderi în greutate și care are tratamentul cel mai puțin eficient. Un exemplu în acest sens este Steve Jobs, care deși a avut „un munte” de bani, în cele din urmă a murit din cauza cancerului pancreatic.

Metoda prezentată de Jack Andraka se bazează pe modelul testului diabetic și poate semnala prezența cancerului în formele lui timpurii, folosind probe de urină sau de sânge. Marele merit este faptul că această metodă are o precizie de 90%, este de 28 de ori mai rapidă, de 28 de ori mai ieftină și de 100 de ori mai sensibilă decât testele folosite în prezent.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) este cel mai mare concurs internațional în domeniul științei al elevilor de liceu, în cadrul căruia, anual, peste 1.500 de liceeni din 70 de țări își expun cercetările, luptând pentru recunoaștere internațională, dar și pentru premiile în bani care, însumate, ajung la 3 milioane de dolari.