Un raport comandat de Londra infirmă sosirea unui val de imigranți români

De: Marian Andrei / 05.04.2013, 09:50
Un raport comandat de Londra infirmă sosirea unui val de imigranți români
Un raport comandat de Foreign Office contrazice în mod direct afirmațiile premierului David Cameron și altor politicieni despre sosirea unui val de imigranți bulgari și români după anularea restricțiilor pe piața britanică a muncii, în ianuarie.

Studiul, realizat de National Institute of Economic and Social Research (NIESR), relevă că Marea Britanie este puțin probabil să fie destinația preferată de bulgari și români și că cei care intenționează să migreze nu plănuiesc să exploateze sistemul bunăstării și serviciile publice. Cercetătorii subliniază că nu este posibil să estimeze „precis sau fiabil” câte persoane vor sosi și adaugă că acestea preferă Spania, Italia și, într-o măsură mai mică, Germania, relatează The Guardian în ediția online de azi.

Pentru vremea în București și în alte orașe, consultă vremea apropo

Raportul a provocat imediat un val de critici. Sir Andrew Green, de la Migration Watch UK care militează împotriva migrării, a denunțat raportul drept o „găleată de gogoși”, apeciind că eșuează să estimeze amploarea imigrației după modificările de anul viitor. Președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor Keith Vaz a criticat lipsa oricărei estimări a imigranților așteptați și a cerut Guvernului să comande un studiu în acest sens.

Autorii studiului afirmă că potențialii imigranți urmăresc să obțină locuri de muncă și un nivel de viață mai bune, și nu beneficii. Ei sunt susceptibili să fie tineri, fără familie, impactul asupra serviciilor publice urmând să fie modest. Spre deosebire de valul de imigranți polonezi, lituanieni și alți est-europeni din 2004, românii și bulgarii se orientează mai mult către Londra și sud-estul Angliei, și nu vizează o dispersare în întreaga țară.

Studiul a fost prezentat de către ministrul britanic pentru Europa, David Lidington, ca o invitație la dezbatere.