Un român poate ajunge milionar în dolari în 350 de ani!

De: Marian Andrei / 14.02.2013, 13:40
Un român poate ajunge milionar în dolari în 350 de ani!
În cadrul consacratei serii "Graficul zilei", publicația The Economist le mai dă românilor o pilulă amară: suntem pe ultima poziție la acest capitol, unui român "mediu" fiindu-i necesari 350 de ani pentru a economisi un milion de dolari.

„Un milion de dolari!” Sună magic, nu-i așa? Există și expresii celebre care se referă la această sumă, cum ar fi „pot justifica toata averea, mai puțin primul milion de dolari” sau „primul milion de dolari este cel mai greu de făcut”.

Pe vremea apropo găsești timpul probabil pentru București și alte orașe

Ei bine, The Economist a dorit să știe în cât timp se poate câștiga un milion de dolari în diverse țări ale lumii și a făcut câteva calcule în acest sens..

Pentru aceasta, a fost luat în calcul venitul mediu (la nivel național) al unei persoane, înainte de impozitare. Dacă în ceea ce îi privește pe alții rezultatul a fost previzibil. pe primul loc situându-se Statele Unite, pentru noi, aflați pe ultima poziție a topului, a fost încă o picătură turnată în paharul dezamăgirii.

După cum reiese din grafic, americanii pot face, teoretic, milionul de dolari în circa 25 de ani, fiind urmat de norvegieni, elvețieni, australieni. Tot în intervalul 25-50 de ani se mai încadrează danezii, canadienii, japonezii, francezii, germanii, englezii și italienii.

În partea opusă a clasamentului, nivelul venitului mediu este atât de mic, încât numărul de ani în care se poate face un milion de dolari este de ordinul sutelor. Astfel, vecinii noștri de la sud, pe care timp de mulți ani i-am considerat inferiori nouă, pot strânge un milion de dolari în ceva mai puțin de 250 de ani, o perioadă mult mai scurtă decât cea necesară unui mexican (300 ani).

Clasamentul este încheiat „apoteotic” de români, pentru care visul de a face un milion de dolari se poate împlini în „doar” 350 de ani.