Un sat din Romania, blestemat si binecuvantat in acelasi timp

Apropo.ro / 02.04.2009, 14:00
Cristian Tabara a ajuns in satul Geamana, judetul Alba, un loc binecuvantat si blestemat din cauza cuprului.

Cristian Tabara a ajuns in satul Geamana, din comuna Lupsa, judetul Alba, un loc binecuvantat si blestemat din cauza cuprului.

Cei care trec prin zona au parte de un peisaj apocaliptic: casele, mormintele si biserica sunt scufundate intr-un lac rosu si acid, creat de reziduurile provenite din exploatarea cuprului in zona.

In 1977, Nicolae Ceausescu hotaraste sa inceapa exploatarile la Rosia Poieni, locul unde se afla al doilea zacamant, ca marime, din Europa. Sterilul, partea fara valoare industriala din minereu, se devarsa intr-o vale, unde se afla la acea vreme satul Geamana. O parte dintre localnici au fost expropriati, iar sterilul a inghitit casele si terenurile.

Cand exploatarea de cupru in zona s-a oprit temporar, localnicii au ramas fara slujbe, nu au mai au din ce trai, iar lacul rosu, de steril, trece pe sub geamurile caselor care au mai ramas in picioare. Acest lucru inseamna moarte sigura a satului Geamana.

Urmareste editia din 5 aprilie a emisiunii "Te vezi la Stirile ProTv" pentru a cunoaste mai multe despre acest caz, dar si pentru a afla care este solutia pentru ca totul sa redevina ce a fost odata.

GALERIE FOTO

geamana

geamana

geamana