Un simplu test de piele ar putea detecta prezența Alzheimer

Apropo.ro / 16.08.2006, 13:25
Un simplu test de piele ar putea detecta prezența Alzheimer
Medicii vor putea detecta existența maladiei Alzheimer printr-un simplu test de piele care va fi disponibil pe piața în maximum cinci ani, este concluzia unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza newscientist.com. Testul le va permite

Medicii vor putea detecta existența maladiei Alzheimer printr-un simplu test de piele care va fi disponibil pe piața în maximum cinci ani, este concluzia unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza newscientist.com.

Testul le va permite medicilor sa intervina într-un stadiu incipient al bolii și sa previna o distrugere majora a celulelor creierului.

Cercetatorii de la Institutul de științe neurologice Blanchette Rockefeller din Rockville, Statele Unite, au identificat modificarile chimice care diferențiaza într-un stadiu incipient maladia Alzeheimer de alte tulburari neurovegetative.

Semnalale chimice sunt produse mai ales în celulele pielii și ale creierului, ceea ce le permite cercetatorilor punerea la punct a unui simplu test de piele pentru detectarea bolii.

Profesorii Daniel Alkon și Tapan Khan au descoperit ca celulele pielii și ale creierului pacientului diagnosticat cu Alzheimer reacționeaza în mod diferit la bradichinina, o molecula produsa de organism ca raspuns primar la o inflamare iminenta, fața de celulele prelevate de la pacienți cu alte tulburari neurovegetative.

Studiul a fost realizat pe 56 de persoane care au fost diagnosticate cu maladia Alzheimer în urma autopsierii. Datele colectate au fost comparate cu cele de la 30 de oameni care au decedat din cauza altor boli neurovegetative.

Simptomele cu care debuteaza Alzheimer, adica pierderi de memorie, nu sunt neaparat specifice acestei boli. Descoperirea unui test simplu de diagnosticare a acestei boli ar permite o intervenție rapida a medicilor cu unul dintre medicamentele de ultima generație de pe piața.

În acest mod, evoluția bolii ar putea fi încetinita sau chiar oprita, înainte ca celulele creierului sa fie distruse definitiv, este de parere Alkon.

Mediafax