Un sindicat din Germania a obținut cea mai mare creștere salarială din ultimii 20 de ani

De: Marian Andrei / 21.05.2012, 18:30
Un sindicat din Germania a obținut cea mai mare creștere salarială din ultimii 20 de ani
IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a obținut, pentru cei 3,6 milioane de membri ai săi, cea mai consistentă creștere salarială din ultimii 20 de ani, de 4,3%.

Creșterea de 4,3% a fost acordată pentru cele 12 luni din perioada 1 mai 2012 – 30 aprilie 2013, iar acordul dintre sindicat și angajatori pune capăt unor negocieri tensionate, presărate cu greve care au afectat producția industrială a Germaniei.

Acordul vine în urma intervenției, în premieră, a liderilor politici germani, care după o perioadă îndelungată de tăcere autoimpusă au cerut explicit, în repetate rânduri, creșteri salariale semnificative în sectorul privat.

Printre politicienii care au susținut creșterea salariilor se numără și ministrul Finanțelor, Wolfgang Schaeuble, care a declarat recent că veniturile germanilor ar trebui să crească mai accentuat față de restul Europei, având în vedere că din 2007 până în prezent, creșterea medie nominală a salariilor din Germania a fost de 1%, față de 2,7% la nivelul zonei euro.

În luna martie, bugetarii germani au obținut o creștere salarială de 6,3% pentru următoarele 24 de luni.