Un stil propriu, unic, format in cele mai importante scoli ale lumii

Apropo.ro / 31.08.2006, 11:15
Un stil propriu, unic, format in cele mai importante scoli ale lumii
"In Rusia a fost tehnica disciplinata, la Budapesta si Viena europenizarea sunetului, iar la New York prezenta scenica", afirma Edvin. Edvin Marton a studiat la Moscova la scoala centrala de muzica Tchaikovsky, unde "chiar si admiterea era un pas in vederea carierei." Aceasta


„In Rusia a fost tehnica disciplinata, la Budapesta si Viena europenizarea sunetului, iar la New York prezenta scenica”, afirma Edvin.

Edvin Marton a studiat la Moscova la scoala centrala de muzica Tchaikovsky, unde „chiar si admiterea era un pas in vederea carierei.” Aceasta era o institutie in care au studiat violonisti celebrii printre care si faimosul violoncelist si dirijor Yuli Turovsky, inainte de a emigra in Canada acum 25 de ani din Moscova. Cu Turovsky, Edvin Marton s-a intalnit cand a participat la un festival international la Centrul de Arte Orford in afara Montreal-ului, atunci sub indrumarea artistica a lui Turovsky. A castigat premiul intai si a inregistrat un CD „I Musici de Montreal” alaturi de orchestra de camera a lui Turovsky.

„Lajos Csury avea o impresionanta tehnica si un sunet dulce si frumos, dar era ceva foarte special in felul sau de a canta ce-mi amintea de niste maestrii mai batrani din prima jumatate a secolului 20,” a comentat Turovsky, ” Nu era nimic American in felul sau de a interpreta, si nici nu era aproape nimic rusesc, desi studiase in Moscova si New York pentru cativa ani.”

Marton vede logica in instruirea sa prin diversitate. „Motivul pentru care este greu de identificat este din cauza ca in fiecare din scoliile in care am studiat, am invatat un aspect foarte diferit de a canta si a interpreta. In Rusia a fost tehnica disciplinata si un sistem dificil de educatie.

In Budapesta si Viena, a fost europenizarea sunetului, care mi-a luminat cumva felul de a canta. Si in New York, am putut sa-mi perfectionez tehnica de a interpreta, prezenta scenica si elementele unui „show” care in cele din urma mi-au permis sa-mi dezvolt propriul stil”, a explicat artistul.

In timp ce Moscova i-a oferit din punct de vedere profesional un antrenament mai riguros, inima lui Edvin a ramas la Budapesta. S-a intors pentru a studia la Academia de Muzica Franz Liszt.

Cautarea sa pentru un stil de muzica al sau l-a dus departe, intre timp. Studiul sau la New York la scoala de muzica Juliard i-a adus contacte profesionale care insemnat schimbari in stilul sau musical. Aici, s-a amestecat cu DJ si a sarit de la muzica clasica la stilul crossover.

Tinea arcusul in mana la 3 ani, aceeasi varsta la care Mozart isi demonstra taletul

Mereu pe val, impresioneaza peste 30 de tari

Aprecierea cunoscatorilor sau sali pline aplaudand in picioare?

Un loc pe lista selecta a ‘celor mai mari violonisti ai lumiiÂ’

Un Stradivarius de 3 secole si 4 milioane USD

Edvin Marton, an de an

Acum poti sa te intalnesti cu Edvin

Tags: