Un supercomputer japonez a devenit cel mai rapid din lume

Apropo.ro / 04.11.2011, 11:34
Un supercomputer japonez a devenit cel mai rapid din lume
Numit K Computer, supercalculatorul este produsul parteneriatului intre MoMESST (Ministerele japoneze ale Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei) si Fujitsu Corporation, fiind primul calculator din lume care depaseste bariera de 10 PetaFLOPS.

FLOP este un acronim al expresiei Floating point Operations per second (operatii in virgula mobila pe secunda), reprezentand un indicator a performantei (a vitezei de calcul) a unui computer, mai ales in domeniile in care se foloseste frecvent virgula mobila.

Un PetaFLOP inseamna 10 la puterea 15 FLOPS (adica 1.000 Tera sau 1.000.000 Giga) iar K Computer poate efectua 10.5 cvadrilioane de calcule pe secunda.

Tinta construirii acestui supercomputer a fost de a depasi bariera de 10 PetaFLOPS, depasind supercomputerul chinezesc lansat anul trecut, devenind cel mai rapid calculator din lume si pentru a ajunge la aceasta performanta a fost nevoie de 864 de Rack-uri de servere si peste 88.000 de procesoare HPC Fijitsu SPARC64 VIIIFX care sa functioneze la 93% din capacitatea maxima.

K Computer se afla in laboratoarele RIKEN ale companiei Fujitsu, din Kobe, Japonia.

Fujitsu nu a oferit cifrele oficiale ale consumului de curent in perioada in care supercomputerul a depasit bariera de 10 PetaFLOPS insa, cu un an in urma, factura de curent electric pentru 1 PetaFLOP pe tot anul a fost de 9,89 miloane de dolari, consumand aproximativ 10 Megawatti tot anul.

Acest calculator nu isi va metine coroana multa vreme deoarece „greii supercalculatoarelor” (IBM si Cray) au anuntat ca pregatesc pentru Departamentul de Energie al SUA, in 2012, masini capabile sa depaseasca bariera de 20 de PetaFLOPS.