Un supervulcan ameninta Europa

Apropo.ro / 03.01.2012, 12:50
Un supervulcan ameninta Europa
Un vulcan capabil sa distruga Europa da semne ca ar redeveni activ, iar oamenii de stiinta il monitorizeaza constant.

Un vulcan „adormit” din Germania da semne ca se trezeste. Aflandu-se sub lacul Laacher See de langa orasul Bonn, acesta este capabil sa arunce miliarde de tone de magma in caz ca ar erupe.

Acest monstru erupe la fiecare 10 – 12 mii de ani iar ultima sa eruptie a avut loc acum 12.900 ani.

Vulcanul acopera o arie de 1.600 de kilometri patrati iar anul trecut au fost inregistrate mai multe cutremure de intensitate mica, care ar arata faptul ca se pregateste sa se trezeasca din somnul adanc.

Expertii considera ca daca ar erupe, ar putea genera dezastru pe o arie extrem de intinsa, milioane de oameni ar fi nevoiti sa fie evacuati iar pamantul ar putea suferi o perioada scurta de racira datorita norilor de cenusa care ar acoperi cerul.

Se presupune ca acest vulcan este similar ca dimensiune cu Muntele Pinatubo din Filipine, care a erupt in 1991 si care a inregistrat cea mai mare eruptie a secolului 20.

Muntele Pinatubo a aruncat 10 miliarde de tone de magma, 20 de miliarde de tone de dioxid de sulf si 16 kilometri cubici de cenusa au declansat o scadere cu 0,5 grade Celsius a temperaturilor globale.

Vulcanologii cred ca vulcanul de sub lacul Laacher See este in continuare activ iar scapari de dioxid de carbon pot fi vazute sub forma de bule, la suprafata lacului ceea ce indica faptul ca incaperea de magma din adancuri se afla in proces de degazificare.