Un vaccin împotriva cancerului la sîn va fi testat pe oameni

Apropo.ro / 11.03.2005, 10:58
Un vaccin împotriva cancerului la sîn va fi testat pe oameni
Cercetatorii au creat un posibil vaccin împotriva cancerului la sîn care va fi testat în curînd pe oameni, transmite ediția electronica a cotidianului Daily Telegraph. Vaccinul ajuta sistemul imunitar sa identifice celulele canceroase dupa o proteina prezenta în 80% dintre ele.


Cercetatorii au creat un posibil vaccin împotriva cancerului la sîn care va fi testat în curînd pe oameni, transmite ediția electronica a cotidianului Daily Telegraph.

Vaccinul ajuta sistemul imunitar sa identifice celulele canceroase dupa o proteina prezenta în 80% dintre ele. Vaccinul conține copii ale unor secvențe de ADN ale proteinei numite mamoglobina-A. La șoareci, un vaccin similar a determinat stoparea creșterii tumorilor și apoi reducerea lor în dimensiuni.

Cercetatorii de la Universitatea Washington și Centrul de Oncologie Siteman din St Louis au folosit ADN-ul proteinei respective pentru ca sistemul imunitar sa o recunoasca ca fiind straina. Consecința a fost ca limfocitele T s-au înmulțit și au atacat tumorile care conțineau aceasta mamoglobina-A.

Succesul testelor pe școareci va determina curînd începerea testelor pe oameni. Antonia Bunnin de la organizația Breakthrough Breast Cancer a spus ca deși este foarte interesant, vaccinul este înca într-un stadiu mult prea precoce pentru a se ști daca va funcționa la oameni.

Acesta nu este singurul vaccin împotriva cancerului la sîn la care se lucreaza în prezent. Un altul, care folosește celulele imunitare pentru a produce o proteina numita Her2/neu, este în lucru la Universitatea Texas. Pîna la o treime dintre formele de cancer la sîn sînt asociate cu prezența accentuata a receptorului de Her2/neu la suprafața celulelor, care determina extinderea cancerului. Experimentele au aratat ca 86% dintre șoarecii carora li s-a administrat vaccinul au fost protejați împotriva bolii.

Mediafax